MIUI Arayüzü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Fahri Gün 19 Nis 2022 Mobil 495  0

Bu yazımızda Xiaomi’nin MIUI arayüzüyle ilgili olarak bilinmesi gerekenlere değiniyoruz. İşte konuya ilişkin detaylar…

Akıllı telefon üreticilerinden Xiaomi, arayüz olarak yıllardır MIUI arabirimini kullanmakta ve bu arayüz özellikle iOS ile benzerlik gösteren yanlarıyla dikkat çekmekte. MIUI arayüzü ilk kez 16 Ağustos 2010 tarihinde yayınlandı. Ardından büyük bir gelişim göstererek çeşitli özellikler kazandı.

İlk MIUI sürümü

Xiaomi’nin ilk MIUI sürümü Android 2.1 Froyo tabanlı olan MIUI V1’dir. Bu arayüz global pazarlara 20 Eylül 2010 tarihinde gelirken, Android-iOS sentezli yapısı ile dikkatleri üzerine çekmişti. Böylece MIUI arayüzünün geleceğinin parlak olduğu görülmüştü.

Devam sürümleri

MIUI ilk sürümünden sonra V harfinin yanına rakamlar dahil edilerek sürümler yükseltildi. Örneğin V1’den sonra V2 çıktı. V2 sürümü, iç pazarda Xiaomi’nin hatırı sayılır bir kitle elde etmesini sağladı. Android 2.1 tabanlı sürüm sonrasında Android 2.3.6 sürümüne güncellendi. Daha sonrasında MIUI V3 sürümü çıkmış olup, V3 beta süreci Android 4’e geçişin hızlanmasını sağladı. Sonrasında MIUI V4 sürümü piyasaya sürülürken, Xiaomi ilk Android 4.0.4 tabanlı arayüzünün duyurusunu 2013 Şubat’ta MIUI V4 olarak gerçekleştirmişti.

MIUI V4 sürümünü V5 takip etti. V5, MIUI arayüzünde çok önemliydi. Adeta bir devrim niteliğinde olan sürüm, 1 Mart 2013 tarihinde tanıtıldı ve Android 4.4.2 sürümüyle kendisini gösterdi. Sürümün Çin versiyonunda Google servislerinin kaldırılması ise dikkat çekmişti. V5 sürümünün sonrasında MIUI artık V takısını kullanmayı bıraktı. V takısının sürümden kaldırılmasıyla beraber sadace rakam kullanılmaya başlandı ve bu doğrultuda MIUI 6 çıktı. MIUI 6 sürümüyle Xiaomi markası ikonlarında değişiklikler yaptı. 29 Ağustos 2014 tarihinde yayınladığı güncellemeyle MIUI 6 sürümünün isim kısmında yaptığı düzenlemeyle dikkat çeken Xiaomi, MIUI 6 arayüzünde temel olarak Android 5.0.2 sürümünü kullandı.

MIUI 7 ve 8

Xiaomi’nin MIUI 7 arayüzü pek çok moda sahipti ve veri tasarrufu, DND modu, çocuk modu gibi yenilikleri bu sürümle beraber kullanıcılara sundu. MIUI 7 sürümünden sonra çıkan MIUI sürümlerinde de yine özellikler korundu. MIUI 8 sürümü ise 2016 yılında duyuruldu. Çift uygulama gibi özellikleri beraberinde getiren fonksiyon, Android 7.1.1‘lı en beğenilen arayüzlerden biri oldu.

MIUI 9 ve 10

MIUI 9 sürümü, 2017 yılında MIUI 9 güncellemesinin çıkmasından sonra Xiaomi’nin daha popüler hale gelmesini sağladı. Bu özellikle ülkemizde geçerli olup, yüz tanıma sistemleri, yeni geçiş efektleri, bölünmüş ekran gibi özellikler ile kendisine hayran bıraktı.  Xiaomi, MIUI 10 sürümünde ise daha akıllı bir arayüz adına çalışmalar yaptı. Özellikle kamera tarafında dikkat çeken düzenlemelerde bulundu.

MIUI 11 , 12 ve 13

MIUI 11 sürümünün tanıtımı 22 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirildi. Android 10 tabanlı olan arayüz, ultra güç tasarrufu modu, animasyonlar, karanlık mod, gibi işlevleri getirdi. MIUI 12 sürümü ise tanıtılan sürümler arasında en fazla dikkat çeken oldu. Versiyonun duyurusu 2020 Nisan ayında yapılırken,  uygulama geçişlerinin yanı sıra Süper Duvar Kağıtları, iOS benzeri bildirim ve görev çubuğu,  kayan pencereler, yeni nesil karanlık modu gibi fonksiyonlar sundu. Kasım ayında resmiyet kazanan MIUI 13 sürümü ise  iOS esintilerine sahip olan, etkileyici özellikleri bulunan modern bir arayüz olarak öne çıkmaktadır.

Etiketler: ,
Android Telefondan Outlook Aracılığıyla Fotoğraf Gönderme Rehberi
WhatsApp Sohbet Kilitleme Rehberi
Hoparlör Temizliği Yapma Rehberi
iPhone Ekran Mesafesi Özelliğinin Aktifleştirilmesi Rehberi

Yorum Yapmayı Unutmayın :)