Bu içeriğimizde gömülü sistemler teknolojisine dair bilgiler verecek, bu sistem kullanılarak tasarlanan aletlere değineceğiz. İşte detaylar…
Gömülü sistem, özel işlevler için bilgisayar donanımı veya yazılımlardan oluşan bir sistem olup, bu sistemler sınırlı kapasiteye, bununla beraber sınırlı programlanabilme kabiliyetine sahiptir. Günlük hayatta gömülü sistemler teknolojisi aracılığıyla tasarlanan pek çok elektrikli bulunuyor: Mobil cihazlar, tıbbi cihazalar, otomobiller, makineler hatta uçaklar bile birçok gömülü sistemi içerisinde barındırmaktadır.
Gömülü sistemler, donanım devrelerini hızlı çözümler için yazılım programlama teknikleriyle birleştiren elektronik sisteme verilen isimdir. Gömülü sistemler sayesinde devrelerin karmaşıklığını ve maliyeti azaltmak mümkün olmaktadır. Günümüzde dokunmatik ekranlar, ledler gibi kullanıcı arabirimleri bulunmakta olup, gömülü sistemler uzak kullanıcı arabirimlerinden de yararlanabilmektedir. Uygulamaya dayalı tek veya çoklu görevler gömülü sistemler ile çalıştırılabilmekte olup, gömülü sistemler mikroişlemci veya mikrodenetleyici tabanlı olabilir. Her iki durumda da hesaplama yapabilmek için entegre devre yani Integrated Circuit – IC bulunmaktadır. Mikroişlemciler merkezi işlem birimi CPU kullanmakta olup, bu sebeple bellek çipleri gibi diğer bileşenlerin de sisteme dahil edilmesi gerekmektedir. Mikrodenetleyicilerde CPU’nun yanında bellek, seri iletişim protları, RAM gibi çevre birimleri de bulunmaktadır. Mikrodenetleyici tüm sistemi kullanabilmeye elverişli olduğundan karmaşık sistemlerde de sıklıkla kullanıldığı gözlemlenmektedir. Tipik bir mikrodenetleyici, tipik bir masaüstü bilgisayara nazaran çok daha basit olup, daha basit ve daha az bellek kullanan program ortamına bağımlılık duymaktadır.
Gömülü sistemler çoğu kez gerçek zamanlı işletim ortamlarının sunulması gereken yerlerde dil platformları veya gömülü kullanıma uygun işletim sistemi kullanmaktadır ve bunlara sadeleştirilmiş Linux versiyonları örnek olarak gösterilebilir. Bilgisayar ortamında çalışan programcılar, geliştirilen kodu ve kodun eylemlerini izleyerek hata ayıklayıcı uygulamaları çalıştırma imkanı bulur. Gömülü sistem programcılarının ise böyle bir imkanı bulunmamaktadır. Gömülü sistemler, hata ayıklama ve sınama işlemlerine daha fazla önem vermektedir. Gömülü sistemler kolayca özelleştirilebilmekte olup düşük maliyetine rağmen performansı yüksektir.