Yeni içeriğimizde adaptif far sistemlerine dair bilinmesi gerekenlere değinmekteyiz. İşte adaptif farlarla ilgili ayrıntılar…
Adaptif far sistemi, düşük ışık koşullarında görünürlüğü artırmakta olup güvenli sürüş yapmak için tasarlanan bir güvenlik fonksiyonudur. Geleneksel farlarla kıyaslandığı zaman sürüş ortamını daha iyi aydınlatmak konusunda yardımcı olmasıyla öne çıkar.
Geleneksel farlar virajlı yolda ilerlemekte iken düz aydınlatmayı sürdürmektedir. Bu nedenle yolu aydınlatmak yerine aslında yolun yan kısımlarını aydınlatabilirler. Adaptif farlar ise viraj içerisinde yönünü ayarlar. Bu sayede yolunuzu daha iyi aydınlatabilir. Standart farlara sahip olan araçlar bir tepeden geçmekte iken farlar geçici olarak gökyüzüne doğru bakmaktadır. Bu durumda sürücü rampalarda önündeki yolu görmekte zorluk çeker. Adaptif farlar ise aracın konumuna göre pozisyon alarak yukarı, aşağı doğru yönlendirmeler ile sürücünün etrafı daha rahat görmesine imkan tanımaktadır. Adaptif farlar aktif farlar veya adaptif ön aydınlatma sistemleri şeklinde de isimlendirilmektedir.
Özellikle gece sürüşlerinde oldukça önemli olan adaptif farlar, sürücülerin kazalardan kurtulabilmesi adına önemli olan donanımlardandır. Geleneksel farlar viraj içerisinde karşıdan gelen sürücüleri fark etmeyi zorlaştırmakta iken adaptif farlar önünüzü aydınlattığı için bu durumdan kurtulmanıza imkan tanımaktadır. Bir Elektronik Kontrol Ünitesi (ECU) tarafınca denetlenen ve kontrol edilen çeşitli alt bileşenlerden oluşmakta olan adaptif far sistemi, aracın gidiş yönüne göre direksiyon açısını algılama yeteneğine sahip olan elektronik sensörlerden yararlanmaktadır.
Sensörün oluşturduğu veriler ECU tarafından yorumlanmaktadır. Veriler virajın açısını, uzunluğunu, aracın hızını v.b. ifade eder. ECU ise farlara bağlı olarak motorlara kaç derece veya ne tarafa döneceği bilgisini göndermektedir.
Çoğu adaptif far sisteminde kendinden seviyelendirme sistemi de yer almaktadır. Sistem farların yükseklik ayarını otomatik olarak gerçekleştirmektedir. Bu tarz sistemlerde aynı zamanda seviye ölçüm sensörü de yer almaktadır. Bu sensör, ufak tepelerden veya çukurlardan geçmekte iken farların doğru seviyeye gelmesine imkan tanır. Adaptif far sistemlerinden bazılarında uzun far asistanı gibi ekstra sistemler de bulunmaktadır. Aracın ön kısmına yerleştirilen kameralar, yaklaşan araçları tanımlar ve sürücünün müdahalesi gerekmeden kısa farlara geçilmesini sağlar. Böylece karşıdan gelen araçlar uzun farlar açıkken rahatsız olmayacaktır. Uzun far asistanı çok önemli ve değerli bir fonksiyon olsada her aracın önünde kamera olmasını gerektirmesi ve ekstra maliyetlere neden olması nedeniyle yaygınlaşması yavaş gerçekleşmektedir.