Mekatronik Mühendisliği ve Kapsadığı Alanlar

Fahri Gün 12 Nis 2022 Teknoloji 307  0

Bu içeriğimizde mekatronik mühendisliğine dair bilgiler verecek, kapsadığı alanlara değineceğiz. İşte mekatronik mühendisliğine ilişkin ayrıntılar…

Bilimsel bilgileri ve matematiği kullanarak makineler, araçlar, yapılar, bileşenler, çözümler inşa etmekte olan mekatronik mühendisliğine dair mekatronik , alt alanları birleştiren bir tasarım sürecini amaçlamaktadır.

Japonya ve İngilizce kökenli bir kelime olan Mekatronik, Tetsuro Mori tarafından 1969 yılında türetilen bir kelimedir. Mekatronik sözcüğünü kullanan ilk şirket ise Japon şirket Yaskawa olup, bu 1971 yılında gerçekleşmiştir. Zaman içerisinde dünyada yayılan mekatronik sözcüğü, sanayi için vazgeçilmez terimlerden biri olarak kabul görmektedir.

Mekatronik önceden sadece elektronik ve mekanik kombinasyonu içermekte iken gittikçe gelişti ve günümüzdeki haline büründü. Mekatronik mühendisleri, ekonomik, güvenli üretim sistemleri oluşturmak maksadıyla bilgisayar, elektronik ve mekanik teknolojilerini bir araya getirmektedir. Endüstriyel robotlar günümüzde mekatronik sistemlerin en tanınmış örnek çalışmaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Mekatronik sistemler kontrol mühendisliği sorunu ile de ilgilenmektedir.

Mekatronik mühendisliğinin kapsadığı alanlar:

Mekatronik mühendisliği, üretim sisemleri, anti-lock frenleme, spin-assist gibi otomotiv alt sistemleri, video, sabit disk, CD oynatıcı gibi donanımları, otomatik odaklamaya sahip olan kameraları, hibrid sistemleri, sinerji sürücüleri v.b kapsamaktadır. Biyomekatronik ise mekanik parçaları insanla bütünleştirip dış iskelet gibi çıkarılabilir aygıtlarla askerlik, sağlık gibi alanlarda kullanılmakta olup önemli bir yer tutmaktadır.

Günümüzde nesnelerin internetiyle ilişkili akıllı bileşenlerin pek çoğu mekatronik tasarımdır. İngiliz teknoloji araştırmacısı Kevin Ashton tarafından öncülük edilen nesnelerin interneti; Ağ bağlantıları, yazılım, elektronik aygıtların birbiriyle iletişimi olup, nesnelerin aralarında veri depolayıp iletebilmelerine imkan tanımaktadır.

Diyot Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Fotoakustik Sonar Sistemi Hakkında Bilgiler
Akıllı Prizler Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Huawei Mate XT Ultimate Design Resmen Tanıtıldı!

Yorum Yapmayı Unutmayın :)