Bu içeriğimizde proje yönetiminin ne olduğuna, yazılım dünyasındaki önemine ilişkin bilinmesi gereken unsurlara ilişkin bilinmesi gerekenlere yer veriyoruz.
Projenin ihtiyaçlarına yönelik olarak kaynakları ve bilgiyi verimli bir şekilde kullanıp projenin bu şekilde tamamlanmasını hedeflemekte olan proje yönetimi bir bütün olarak ele alınmalıdır. Parçaları olarak risk yönetimi, kaynak yönetimi, zamanlama, görev yönetimi, planlama gösterilebilir.
Proje yönetiminde ilk olarak projenin tasarlanması söz konusudur. İlk adım planlamadır. Projenin ne zaman sonlanacağının belirlenmesi ve görev dağılımının yapılması gerekir. Bunun yanı sıra projeyi kimlerin kullanacağı sorusunun sorulması ve buna yönelik olarak projenin hazırlanması gerekir.
Proje yönetiminde projenin ihtiyaçlarına yönelik olarak risk yönetimi ve kaynak yönetiminin yapılması gerekmektedir. Hangi teknolojilerin kullanılacağı ve alternatif çözümlerin neler olacağının belirlenmesi önemlidir.
Kaynakların, zamanın verimli kullanılmasını amaçlamakta olan proje yönetimi metodolojileri zamanla ortaya çıkmıştır. Metodoloji teriminin anlamı araştırma yöntemleridir. Proje planlaması aşamasından sonra iletişim ve iş birliğinin sağlanması, dokümantasyonların düzenli ve güncel tutulması önem arz eder.
Agile ise diğer aşama olarak ortaya çıkmaktadır. Agile, proje sürecini belirli aşamalara bölüp o şekilde yöneten bir uygulamadır. Müşteri ile iletişim halinde olmayı seçmekte olan agile sistemi, müşterilerin isteklerine yönelik olarak şekillenmektedir ve bu bağlamda kesin kurallarının bulunmadığını belirtmek gerekir.
Waterfall yönetimi ise bir adımın tamamlanmasından sonra diğer adıma geçilmesi üzerine kurulu olmaktadır. Agile arasındaki temel fark da budur. Agile yönteminde geriye dönük geliştirme yapılabilmekte iken waterfall ileriye odaklanmaktadır.
Agile yönteminin ortaya çıkmasından önce pek çok yazılım şirketi Waterfall düzeninde ilerlemekte iken zaman içerisinde Agile, Waterfall’ın sıkı sistemine adeta bir tepki olarak ortaya çıkmıştır.