Windows ile Linux Arasında Farklar
Bu yazımızda Linux ve Windows işletim sistemi arasındaki farklılıklara değiniyoruz. İşte konuya dair ayrıntılar…
Windows , sistem dosyalarını barındıran C birimiyle başlamakta olup, kullanıcılar kişisel verilerini gruplandırmak için farklı diskler de oluşturabilir. Bu bağlamda genelde D diski kullanılır. Linux sistemlerde klasörler ise / kök dizini ile başlamakta olup, benzer özelliklere sahip dosyalar tek klasör altında toplanır. Her kullanıcının ayar dosyası kendi biriminde tutulduğundan dolayı bir kullanıcıya ait dosyalar zarar gördüğü zaman diğer kullanıcılar bu durumdan etkilenmez.
Windows işletim sisteminde donanım bilgileri ve uygulama ayarlarını hatta daha fazlasını tutan kayıt defteri bulunmakta olup, Linux işletim sisteminde ise bulunmamaktadır. Linux işletim sisteminde uygulamalar kendi ayarlarını kullanıcılar için ayrı ayrı tutar. Bu da Linux’un önemli güvenlik açıkları verme riskini en aza indirir.
Linux işletim sisteminde paket yöneticisi ile uygulamalar arasında dolaşabilir , yükleyip kaldırabilirsiniz. Windows işletim sisteminde ise programları kurabilmek için yükleme paketini internetten bulup indirmeniz gerekir. Bu bağlamda Linux daha pratiktir. Aynı zamanda Windows üzerinde kurulumda uygulama ve eklentileri ayrı ayrı kurmanız gerekir. Bu durum kayıt defterine oluşturulan kayıtların sayısını artırır ve sistemi yavaşlatır. Aynı zamanda biraz da olsa güvenlik üzerinde de olumsuz bir tesir gösterir.
Windows işletim sisteminde komut satırında kullanıcının yapması gereken fazla işlem bulunmamakta olup, Linux işletim sisteminde ise kullanıcının komutlarla daha fazla işi vardır ve bu yüzden pek çok kullanıcı Linux işletim sisteminde uzak durur.
Linux işletim sisteminde büyük çoğunlukla sürücüler zaten vardır. Windows PC’lerde ise donanım sürücülerini tek tek kurmak gerekir. Yine de geliştiricilerin daha çok Windows’a odaklandığının altını çizmek gerekir. Hatta Linux kullanmak isteyen kullanıcı donanımlarının Linux destekleyip desteklemediğini araştırmalıdır.
Linux, Windows’a nazaran daha fazla öğrenmeye ve denemeye açık olan bir türdür. Bu nedenle Linux ortamı daha farklı bir anlayışa sahiptir.
Windows için yazılan virüslerin sayısı fazla olup Linux için yazılan virüs sayısı ise son derece azdır. Linux işletim sistemlerinin en avantajlı yanlarından birisi ise ayar dosyalarını kullanıcı bazlı olarak ayırmasıdır ve bu sayede kullanıcı sisteminde oluşan problem diğer sistemi etkilememektedir. Linux işletim sistemi, Linux Takas Alanı yani Swap olarak isimlendirilen bir teknoloji kullanmakta olup, bu alan RAM belleğin iki katı olarak harddiskten kullanılan alan olarak öne çıkar. Belleğin yetmediği durumlarda Swap devreye girer. Windows işletim sisteminde ise bellek yeterli olmadığı zaman uyarı çıkacaktır ve sistem kullanılamaz bir hale gelecektir.
Windows Pazar payı, Linux’a nazaran çok daha fazladır. Günümüzde PC platformunda en popüler işletim sistemi açık ara Windows’tur. Linux işletim sistemleri ise daha fazla devlet eliyle yürütülen projeler kapsamında ismini duyurmuştur.
Windows uygulamaları Linux işletim sisteminin uygulamalarını tanımamaktadır. Linux işletim sistemi ücretsiz iken Windows işletim sistemi sürümleri ücretlidir.