İçeriğinizde elektromanyetik radyasyonu ortaya çıkaran ilk kişi olan Wilhelm Röntgen ile ilgili bilinmesi gerekenlere değiniyoruz.
Alman fizikçi Röntgen’in tam ismi Wilhelm Conrad Röntgen şeklindedir. Günümüzün tıp dünyasındaki röntgen ışınlarını, elektromanyetik radyasyonu tespit etmiş olan ilk kişi konumundadır.
X ışınlarını keşfetmesiyle pek çok ödüle layık görülen isim 1896’da Londra Kraliyet Cemiyeti’nin Rumford Madalyasını (Rumford Medal of the Royal Society of London) ve 1901’de ilk Nobel Fizik Ödülü’nü almıştır. X ışınlarının yanında elektrik, mekanik ve ısı alanında yapmış olduğu büyük keşifler ile de adından söz ettiren isim, 27 Mart 1845 tarihinde Almanya’nın Ren bölgesinde bulunan Lennep şehrinde dünyaya gelmiştir.
Ailesiyle 1848 yılında Apeldoorn’a taşınmasının ardından Hollanda’da büyüyen ve eğitim hayatına Martinus Herman van Doorn Enstitüsünü’nde başlamış olan Röntgen, okul hayatında çok iyi bir performans gösteremedi fakat bu onun zeki olmadığı anlamına gelmiyordu. O pek çok deha gibi kendisini derslerde değil pratikte göstermeyi ve gündelik hayatta yaptıklarıyla parlamayı başardı. Bir dönem okuldan atılan Röntgen, buna rağmen üniversiteyi bitirdi ve ardından 1874 yılında Strasbourg Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Ertesi yıl profesör unvanına kavuşmayı başaran isim Münih Üniversitesi’nde akademik kariyerini sürdürdü.
1895’te Hittorf-Crookes tüpü ismi verilen bir tür vakum tüpü ile Ruhmkorff bobini olarak bilinmekte olan güçlü elektrostatik şarj jeneratörüne bağlamış olduğu deneyler sergiledi. Jeneratörün adına Ruhmkorff Coil ismi verilmiş idi ve araç motoru çalışmaya başladığı zaman ateşlemesi için kıvılcıma benzer bir şekilde çalışmaktaydı.
Eli elektrik yüklü vakum tüpü ile baryum platinosiyanür kaplı ekrandan geçtiği sırada kemiklerinin gözüktüğünü keşfeden Röntgen, böylece bulgularını da doğruladı ve bunu On A New Kind of Rays isimli bir makale ile yayınladı ve buluşlarına ilişkin bilgiler vererek insanlarla paylaştı. Buluşu tıbbi görüntülemede hızla uygulanmaya başlandı ve böylece tıp dünyasında devrim meydana geldi.
Wilhelm Röntgen, 10 Şubat 1923’te kolorektal kanser nedeniyle hayatını kaybetti.