Yazımızda video oyunu dünyasında emülatör terimine değinecek, bu hususta kullanılmakta olan oyunlara dair bilgilere yer vereceğiz.
İlk olarak emülatör teriminin ne anlama geldiğinden bahsedecek olursak; Emülatör, bir bilgisayar veyahut benzeri cihazın farklı bir bilgisayar sistemi veya cihazın davranışını taklit etmesini sağlamakta olan bir donanım aracı veya yazılımdır. Emülatörler, oyunun tasarlandığı orijinal platformdan farklı bir platformda da oyunu oynayabilmeye yaramaktalardır ve temel işlevleri budur. Ancak oyunun fraklı platformda nasıl bir deneyim sergilediği de elbette ayrıca dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
Orijinal sistemi taklit etmekte ve o şekilde çalışmakta olan emülatörler, yazılım testi, uygulama geliştirme gibi çeşitli amaçlara yönelik olarak geliştirilebilirler. Bunun yanı sıra eski oyunların ve yazılımların korunabilmesi, etkinliğini sağlamaya devam edebilmesi amacıyla da geliştirilirler. Mesela bir video oyunu artık eskimeye başladıysa ve hatta orijinal platformunda artık mevcut durumda değilse o halde emülatör yazılım devreye girebilir ve böylece eski, nostaljik olan kaliteli video oyunlarının gelecek nesiller için de korunabilmesine imkan tanır. Bunun yanı sıra emülatörler ile farklı konsolların veyahut platformların geniş oyun kütüphanesine erişim sağlayabilmek de mümkün olmaktadır.
Emülatörlerde genellikle oyunlara yönelik çeviriler, geliştirmeler, modifikasyonlar oluşturmakta olan aktif topluluklar söz konusu olmaktadır. Bu sayede oynanışı geliştiren ve yeni özellikler sağlamakta olan hayran yapımı içeriklere, modifikasyonlara ve yamalara erişim kurulmasını mümkün hale getirebilir. Emülatörler bazı deneysel ve eğitimsel amaçlar için de kullanılabilmektedir. Öte yandan emülatörleri kullanırken etik sınırlamalara ve yasalara saygı göstermek önem arz etmektedir.
Emülatör ile oynanabilen oyunlar:
- Chrono Trigger
- GoldenEye 007
- Street Fighter II
- Super Metroid
- Resident Evil 2
- Final Fantasy VII
- The Legend of Zelda : Ocarina of Time