Bu yazımızda uçuş koridorunun ne olduğuna değinecek, uçuş koridoruyla ilgili bilgiler vereceğiz. İşte detaylar…
Dünya nüfusunun özellikle son yüzyılda çok büyük bir artış göstermesiyle beraber uçuşların sayısı da arttı. Bunda elbette teknolojinin gelişimi ve uçak üretiminin artışının da payı bulunmakta. Bu durumda her gün her saat havada düzinelerce uçak bulunuyor. Peki bu uçaklar birbirlerine çarpmadan havada nasıl hareket ediyor? İşte bu hususta uçuş koridoru devreye giriyor.
Gökyüzünde uçakların çarpma tehlikesi yaşamadan inecekleri hava alanlarına rahatlıkla inmelerini sağlayan unsur, uçakların belirli bir güzergah izlemesi, iletişim halinde olması, önceden belirlenmiş olan uçuş koridorlarına uymasıyla mümkün olmaktadır. Tıpkı karayolları olduğu gibi havada da görünmez yollar vardır. Bu yollar izlenerek hava trafiğinde bir aksaklık yaşanmaması sağlanmaktadır.
Günümüzde ülkeler kendi uçuş koridorlarını belirler ve bunlar arasında bağlantı sağlanarak dünya hava sahası bir bütün olarak ele alınır. Bu bağlamda uçuş güzergahları tespit edilip ülkenin sivil havacılık kurumları aracılığıyla daha az yakıtla daha kısa sürede istenilen bölgeye ulaşma hesaba katılır. Bu doğrultuda hava alanlarında yer almakta olan pistlerle birlikte uçuş koridorları, pistlerle doğru bağlantılı olacak şekilde hesaplanır.
Kalkış veya iniş yapacak olan bir pilot hangi piste yönelecekse doğrudan o uçuş koridoruna yönlendirilir. Uçuş koridorlarının önemi sadece iniş ve kalkışlarda değil, seyir halinde de aksi iddia edilemeyecek kadar mühimdir. Çünkü uçağın farklı bir uçağa çarpmasını engelleyip uçakların güvenli bir şekilde uçmasını sağlar. Ancak bazen olağanüstü durumlarda uçuş koridorları kısmen de olsa kapatılabilmektedir. Özellikle savaş gibi durumlarda bunların yaşandığına şahit olunmaktadır.