Bu içeriğimizde troleybüslere değiniyor, troleybüsler ile ilgili olarak bilgiler veriyoruz. İşte detaylar…
Troleybüsün geçmişi atası olarak bilinen elektromotelara dayanmakta olup, elektromotelar, Siemens şirketinin kurucusu olan Werner von Siemens tarafından tasarlanan sistemlerdir. Bu sistemin 4 tekerlekli bir at arabasına 2 adet 2.2 kW’lik elektrik motoru eklenmesiyle oluşturulduğu bilinmektedir. Troleybüs ilk etapta elektrikli otomobil olarak anılmış olup, ray üzerinde değil tekerlekler üzerinde hareket etmiştir. Tramvaylara nazaran hareket kabiliyeti daha fazladır. Tramvay ile otobüsün karışımı olarak kabul edilebilir.
Elektromoteların kuruluşu 1882 yılına dayanıyor. Dünyada ilk olarak 29 Nisan 1882’de Berlin’de oluşturuldu. Zaman içerisinde geliştirildi ve günümüzdeki troleybüs halini aldı. Troleybüslerin orijinal ismi ise Trolley Coach olup, tramvay gibi havada asılı bir şekilde durmakta olan elektrik tellerinden yararlanarak hareket etmektedir.
1900’lü yıllara gelindiği zaman Fransa, İtalya, Almanya gibi Avrupa ülkeleri ticari amaçlar doğrultusunda troleybüs yapımına başlamış olup, 1930lu yıllarda ise Amerika’nın pek çok şehrinde şehir içi yolcu taşımacılıklarında kullanılmaya başlandı. Günümüzde özellikle Avrupa ülkelerinin kasaba ve şehirlerinde hala troleybüs işletmeciliği sürüyor.
Troleybüslerde batarya ve elektrojen grup yer almakta olup, böylece araçlar bir saate kadar elektrik tellerine uzakta da hareket edebiliyor. Araçlar elektrik kesintilerinden etkilenmiyor. Yol çalışmaları sırasında hattan ayrılabiliyorlar. Böylece troleybüslerin çoğu tramvay ve metrolara göre daha kullanışlıdır fakat ekonomik nedenlerden ötürü çoğunda batarya bulunamamakta ve bakımı yapılamamaktadır.
Metro ve tramvaylara nazaran kurulumu, ray döşenmesine ihtiyaç olmadığından daha basit olup, gelişen teknolojileri sayesinde artık rulmanların elektrik kablolarından ayrılmasıyla da pek karşılaşılmamaktadır. Ancak bakım ve onarım masraflarının çok yüksek olması, çevre dostu bir araç olmasına rağmen gelişmesine engel olmuştur.
Troleybüs sistemleri ülkemizde üç önde gelen şehirde kurulmuştur. İlk sistem 1947 yılında Ankara’da oluşturulmuş olup, 1952 yılında araç sayısı 33’e çıkarıldı. İzmir’de troleybüs ilk kez 1954 yılında aktif oldu. İstanbul’da troleybüs sistemi ise ilk kez 27 Mayıs 1961 tarihinde aktif hale getirildi. Hatlarda çalışmakta olan 100 aracın garajı Şişli ve Galata’da yer alıyordu.
Ülkemizde 1980’li yıllarda enerji dar boğazı meydana geldi ve elektrik arızaları ile elektrik kesintileri sıklıkla kendisini gösterdi. Aynı zamanda bataryalar ekonomik yetersizliklerden dolayı bazı araçlara alınamadı ve var olanlarının da bakımı yapılamayarak troleybüsler kullanılamaz hale geldi. Sonuç olarak ilk kez 1984 yılında İstanbul’da, 1986 yılında Ankara’da ve 1992 yılında İzmir’de trafikten kaldırılmıştı.