Bu içeriğimizde ısıl yani termal pilin ne olduğundan bahsedecek ve hakkında bilgiler vereceğiz.
Ani elektrik ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla kullanılmakta olan, yüksek enerji yoğunluğuna sahip pillere termal pil denilmektedir.
Termal piller kompakt boyutlardadır. Az bakım gerektirmeleri sayesinde ilgi görmektedir. Yine de termal pillerin havayla temasının engellenecek şekilde korunmaları, performans kaybı yaşanmaması açısından önem arz etmektedir.
Termal piller özellikle askeri uygulamalar için önemli bir güç kaynağı olarak kabul edilmektedir. Roketler, füzeler, tapalar, güdüm kitleri gibi sistemlerde kullanılmaktadırlar. Isıl pillerde lityum klorör ve potasyum klorör karışımı elektrolitlere yer verilmektedir. Elektrolitler oda sıcaklığı içerisinde katı ve eylemsiz bir halde bulunurlar. Tipik bir ısıl pilinde katot, anot, elektrolit ve ısı toprakları yer alan hücre yığınları bulunmaktadır. Pilin çalışma sıcaklığı ise 500 ila 700 santigrat derece arasında olup, ısı topraklarının yanmasıyla bu sıcaklığa ulaşılmaktadır.
Termal pillerin yüksek çalışma sıcaklığını muhafaza edebilmek maksadıyla hücre yığınının izole edilmesi işlemi yapılır. Pilin ömrü de izolasyonun seviyesine, malzemenin mevcudiyetine bağlı olup, pil aşırı sıcaklık gibi sert çevre koşullarına karşı biraz daha duyarlı yapıdadır. Isıl pillerinin temel prensibi sıcaklıktan elektrik elde edilmesi ve gücün kullanıldığı alandaki elektrik – elektronik devrelerinin kaynağıdır. Devreye giren pil en üst gerilimi elde eder ve maddenin kullanımıyla ilgili olarak yavaş yavaş gerilimini kaybetmektedir. Güç çıkışları birkaç kilowatt’a çıkabilir ve bu güç birkaç saat boyunca korunabilir.