SWOT analizi iş dünyasında başvurulan metotlardan biri olarak yaygındır ve bu yazımızda SWOT analiziyle ilgili bilmeniz gereken temel bilgilere yer veriyoruz.
Türkçe karşılık olarak zayıf yönler, tehditler, fırsatlar, güçlü yönler şeklinde açılımı bulunmakta olan Swot analizi terimi ilk olarak 1960 yılında keşfedilmiştir. İngilizce açılımı Strengths, Weakness, Opportunities ve threats olan SWOT analizi ilk kez 1960 yılında Harvard Üniversitesinden profesörler tarafından geliştirilmiş olan bir analiz metodudur.
Bir şirketin veya kişinin bulunduğu hali doğru olarak saptayabilmesine imkan tanımakta olan bir analiz yöntemidir. Özellikle ileriye dönük olarak kararlar almak açısından yararlanmak oldukça önem arz etmektedir. Şirketlerin özellikle kritik kararlar alması bazen epey zor olabiliyor ve bu hususta karar alma aşamasında dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar bulunuyor ve SWOT analizi bu hususa yardımcı oluyor.
SWOT Analizinin Yapılması
SWOT analizi gerçekleştirmek için ilk madde olarak güçlü yönleri objektif bir şekilde yazmak gerekiyor. İkinci madde olarak zayıf yönler yazılmalı, sonrasında dışarıda görülen fırsatlar gerçekçi bir şekilde kağıda geçirilmelidir. Bunun yanında son olarak tehditler kısmında oluşabilecek ve hali hazırda bulunmakta olan tehditler yazılmalıdır. Böylece doğru analiz yapılması mümkün olabilmektedir ancak bazı durumlarda şirketler SWOT analizinin dışında veri analizlerine de ihtiyaç duyabilmektedir.