Bu içeriğimizde sosyal medyada sıklıkla kullanılan stalk kelimesi ile ilgili olarak bilgiler veriyoruz. İşte konuya ilişkin detaylar…
Stalk özellikle gençler arasında sıkça uygulanmakta olan bir kavram olup, sosyal medya platformlarında bir profile gizlice bakılmasıdır. Bu her ne kadar masum bir hareket gibi görünsede bazı suçları tetikleyebiliyor.
Stalk kelimesi İngilizce dilinden geliyor ve bir kişiyi sinsice izlemek anlamını taşıyor. Ancak farklı dallara göre çeşitli kullanımları da bulunuyor. Günümüzde hemen hemen herkesin sosyal medya hesabı bulunuyor ve bir kişi bir başka kişinin sosyal medya hesabına bakmak istediğinde, hesabına baktığı kişinin haberi olmadığı için stalklamış oluyor. Yani bir kişiyi sosyal medya üzerinden fark ettirmeden izlemeye stalklamak denmekte. Bu eylemi gerçekleştirenlere Stalker ismi verilmekte.
Stalkerlar aslında merak ettikleri kişinin nereye gittiğini, ne giydiğini ve ne paylaştığını da kontrol eder. Vakitlerinin büyük çoğunluğunu stalklayarak geçirirler. Kimi insanlar bunu gerçek hesaplarıyla kimileri de sahte hesaplarla yapar.
Stalklama işini en fazla eski sevgililer yapıyor. Eski sevgilisini kişisel hesabından alenen takip etme cesaretini bulamayan kişi, çeşitli stalklama yöntemlerine girebiliyor veya önceden hayatında olan birinin şu an neler yaptığını merak edebiliyorlar. İnsanlar sosyal medya üzerinde takip isteklerinin kabul edilmediği veya takip isteği gönderme cesaretinin olmadığı durumlarda sahte bir kimlik açarak gizli olan bir hesaba erişme eğiliminde oluyor.
Günümüzde karşıdaki kişiyi rahatsız etmeyecek seviyede, kontrol altında stalk yapmak bir suç teşkil etmiyor. Çünkü sosyal medya herkese açık bir platform ve herkes müsait durumdaki diğer kişilerin profiline bakabiliyor. Ancak stalkerlar bunu alışkanlık haline getiriyor ve sürekli olarak aynı şeyi yapıyorlar. Aynı zamanda stalklanan fotoğraf veya bilginin başka bir yerde kullanılması denenebiliyor ve bu da bilişim suçuna giriyor.
Yapılan araştırmalar stalk bağımlısı insanların normal insanlara göre şiddete daha eğilimli olduğunu gösteriyor. Böylece takip ettikleri insan için de bir tehdit unsuru durumuna geliyor.
Gerçek hayatta stalklamak ise sosyal medyadan çok daha tehlikelidir çünkü takip edilen kişiye farkettirmeden gittiği yerlerin izlenmesi anlamına gelir. Bu tarz stalklamanın başlıca sebebi takip edilen ve eden kişi arasında daha önce duygusal bir bağ meydana gelmiş olmasıdır. Bu gibi durumlarda genellikle takip eden kişi durumu bir takıntıya dönüştürmüştür ve duygusal bağı olduğu kişiyi kontrol altında tutmaya çalışmaya devam edecektir.