Sosyal medyanın akıl sağlığı üzerinde bazı etkilerinin bulunduğu bilinmektedir. Peki bunlar nelerdir ? Yeni yazımızda bu hususta bilgilere yer veriyoruz.
Günümüzde son derece yaygın olarak kullanılmakta olan sosyal medya, artık internet dünyasının en önemli parçası haline gelmiş durumda. Buna rağmen aslında insanlık üzerinde sadece 15 yıl kadarlık bir kayda değer geçmişi olduğu bilinen sosyal medyanın kullanımı özellikle akıllı telefonların yaygın hale gelmesinden sonra daha da popülerleşmiştir.
Sosyal medyanın günümüzde her dört kişiden biri tarafından kullanıldığı bilinmekte olup, kullanım oranı her geçen gün daha da artmaktadır. Günümüzde Facebook, Twitter, Instagram en öne çıkan üç sosyal medya ağı olarak bilinmekte ve aynı zamanda yanlarına yenilerinin eklendiği de bilinmektedir.
Sosyal medyanın akıl – ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri
Günümüzde her ne kadar faydalı gibi gözüküyor olsada sosyal medyanın akıl sağlığı üzerinde bazı olumsuz etkilerinin olduğu bilinmektedir. Bu zamana kadar yapılan araştırmalar, sosyal medyanın insanları asosyal ve çaresiz hissettirdikleri yönündedir.
Sosyal medyanın mutluluğu artırmak yerine tam aksine sonuçlara yol açtığına yönelik çok sayıda rapor ve iddia bulunmakta olup, insanlar sosyal medyayı hem aileleriyle hem de arkadaşlarıyla bağlantıda kalmanın dışında aynı zamanda eğlenceli bir şekilde vakit geçirmek için de kullanıyor. Örneğin mizah sayfalarını, spor sayfalarını v.b. sayfaları takip ederek sürekli olarak içerikleri takip ediyorlar. Bu durum da bir süre sonra sosyal medyaya ayırdıkları zamanın haddinden fazla artmasına nede n oluyor. Sosyal medya bağımlılığı da günümüzün önemli sorunlarından biri olarak biliniyor.
Sosyal ağların haddinden fazla kullanılması kaygı bozukluğu, dikkat dağınıklığı, mutsuzluk gibi durumlara neden oluyor. Hayatlarının sosyal medya kullanımından sonra daha kötüleştiğini söyleyenlerin sayısı azımsanmayacak seviyede. Özellikle sosyal medyada görülen kişiler ile kişinin kendi hayatını ve görünüşünü kıyaslaması onu mutsuzluğa itebiliyor. Sosyal medyanın buna kıyaslama dürtüsünü artırdığı için neden olduğu düşünülüyor.