RTX 4090 Ekran Kartı İnceleme

Fahri Gün 07 Haz 2023 Bilgisayar 389  0

Bu yazımızda NVIDIA’nın güçlü grafik kartı modellerinden biri olan RTX 4090’ı masaya yatırıyor, RTX 4090 ekran kartına dair bilinmesi gerekenlere yer veriyoruz.

Teknoloji şirketlerinden NVIDIA tarafından adeta performans sıçraması yapılması beklenen yeni nesil grafik kartlarına yönelik olarak tanıtım gerçekleştirilmesinden sonra RTX 4090 modeli kuşkusuz ki en çok dikkat çeken grafik kartı modellerinden biri oldu. Peki grafik kartına dair detaylar nelerdir?

Öncelikle kartın mimarisine dair bilgiler verecek olursak RTX 40x serisinde kullanılan Ada Lovelace mimarisinin kullanıldığını belirtebiliriz. Söz konusu mimari ismini ünlü İngiliz matematikçiden alıyor. Mimarı TSMC 4N süresine dayanmaktadır. GPU biriminde 76 milyar transistör yer almaktadır. Yeni nesil RT çekirdeklerine yer verilen grafik kartında Ada Lovelace mimarisi bulunmaktadır.

SER ( Shader Execution Rerdering) teknolojisini barındırmakta olan Ada Lovelace mimarisiyle ışın izleme teknolojisinin olduğu sahnelerde materyallere çarpan ışınların etkisinin hesaplanması gerekmektedir. SER teknolojisiyle verimsiz iş yükleri daha verimli bir hale gelmekte ve öncelik sırasına göre dinamik bir biçimde sıralanmasını sağlamaktadır. Ada Lovelace GPU’sunda 8. Nesil çift Nvidia AV1 kodlayıcıları bulunmakta olup kodlayıcı H.264 ile karşılaştırıldığında %40 oranında verimlilik sunmaktadır. Bunun yanı sıra çift kodlayıcı kullanılması bir avantaj oluşturmaktadır. Böylece 8K 60 FPS değerine değin içerik kaydedilebilmektedir.

Standart RTX 4090 modelinde üç slotlu bir tasarım yapısı bulunmakta olup kartın değeri 61 mm’dir. Bu bağlamda kartın bir hayli kalın bir yapıda olduğunu söyleyebiliriz. Kartın uzunluğu 304 mm olup 137 mm genişlik ölçüleri bulunmaktadır. Standart tasarım yapısı RTX 3090 Ti modelinden pek farklılık arz etmemektedir. Fanın kanat bölümünde ve kart üzerindeki çizgilerde ise tasarım açısından değişimler gözlemlenmektedir. Yeni fan tasarımıyla hava akışında %15 seviyesinde iyileştirme sağlanmakta ve soğutma performansına katkısı olmaktadır.

Teknik özellikleri ve RTX 4090 Ti ile karşılaştırması

NVIDIA RTX 4090 modelinde 16.384 CUDA çekirdeği bulunmaktadır. Bu bağlamda RTX 3090 Ti modeline göre bir sıçrama söz konusudur. RTX 3090 Ti ekran kartı modelinde 10.752 CUDA çekirdek bulunmaktaydı. NVIDIA RTX 4090 grafik kartında 24 GB GDDR6X bellek yer almaktadır. Bellek arayüzü 384 bittir. RTX 4090, tam 72 MB L2 önbelleğe ve 16 MB L1 önbellek kullanmaktadır. Bu bağlamda da RTX 3090 Ti ile ciddi farklılıklar içermektedir. RTX 4090 grafik kartı, 2.230 MHz temel saat hızı ve 2.520 MHz boost saat hızına sahiptir ve bu bağlamda saat hızıyla ilgili olarak da bir sıçrama olduğu söylenebilir. RTX 4090 ekran kartı modeli 450W değerine sahiptir. Bu bağlamda RTX 3090 Ti modeliyle aynı gözüksede performans artışı sunmasına rağmen aynı değerin korunmasının önemli bir artı olduğunu söylemek gerekiyor.

DLSS ile video oyunlarında ilk etapta düşük çözünürlükte işleme yapılmakta olup, ardından yapay zeka devreye görmekte ve işlenmekte olan görüntülerin daha yüksek bir çözünürlüğe ölçeklenmesi mümkün hale gelmektedir. DLSS 3.0 sürümü ise yeni kareler oluşturmasıyla ön plana çıkmaktadır. DLSS 3.0 sistemi, sahip olduğu yapı sayesinde video oyunlarında 4 kata kadar daha iyi performanslara erişim sağlanmasını mümkün hale getirmektedir.

RTX 4090 grafik kartı, oyunları 4K olarak yüksek grafik ayarlarında oynamanızı sağlayacak olan günümüzün başarılı, yeni mimariye sahip grafik kartlarından biri olarak yerini almış durumda ve tercih edenleri üzmeyecek cinsten bir kart olduğunu belirtmek gerekiyor.

Low Level ve High Level Programlama Dilleri Arasındaki Farklar
Windows 11 Copilot özelliği otomatik olarak çalışması için tekrar teste alındı
Monster Markut M7 V6.2.4 incelemesi
Laptop Klavyesi Temizlemenin Püf Noktaları

Yorum Yapmayı Unutmayın :)