Reklam Engelleme Uygulamalarının Her Reklamı Engellememesinin Nedenleri
Bu içeriğimizde reklam engelleme eklentisi veya uygulamasının neden her reklamı engellemediğine ilişkin bilgiler veriyoruz. İşte konuya ilişkin detaylar…
İnternet siteleri ve YouTube üzerinde sıklıkla bol sayıda reklam görüyoruz. Bu reklamlar bazı kullanıcılar tarafından özel reklam engelleme eklentileri kullanılarak engelleniyor. Ancak bazı reklamlar, reklam engelleme eklentisinin bulunmasına rağmen engellenmiyor. Peki reklam engelleme uygulamalarının her reklamı engellememesi neden kaynaklanıyor? Gelin bir bakalım.
Business Insider tarafından daha önce yapılan habere göre Google, Microsoft, Amazon gibi şirketler 2015 yılında reklam engelleme servislerine yönelik büyük bir ücret ödeyerek reklam engellemelerini kaldırdı. Google’ın standart reklam politikası yerine AdBlock Plus ile anlaştığı ve 887 milyon dolar tasarruf ettiği de aktarılan bilgiler arasında yer almaktaydı. Günümüzde reklam engelleme servisleri bulunan bazı tarayıcılarda Google arama motorundan girilen internet sitelerinde hala reklam gösterilmeye devam ediliyor olması da bunun bir nedeni olarak gösterilebilir.
Yani günümüzde reklam engelleme hizmetlerinin tüm reklamları engellemiyor olmasının altında yatan sebep yaptığı anlaşmalar. Bazı reklam engelleme hizmetleri yaptıkları anlaşmayla reklamları beyaz listeye alıyor ve reklam engelleme fonksiyonu aktif olduğunda da yine reklam görmeye devam ediyorsunuz. Bu durum reklamları engellemek için farklı yollara başvurulmasına da neden oluyor. Bir diğer neden ise reklam engelleme eklentisinin reklamı algılayamaması olup, bazı reklamlarda , reklam kodu gizleniyor ve bu nedenle reklam engelleyici eklenti onun bir reklam olduğunu farkedemiyor.
Reklamlardan tamamen kurtulmak isteyenler için de özel uygulamalar veya eklentiler bulunuyor ancak bunlardan bazıları tehlikeli olabilir. Zira bu tarz uygulamalar anlaşma yapmadıkları için gelir elde edebilmek adına verileri daha agresif bir şekilde işleyebilir. Hatta siz de bu duruma uygulamayı yüklerken onayladığınız uzun sözleşme metinleriyle istemeden onay veriyor olabilirsiniz. Bir ürüne para ödemediğiniz taktirde ürün tabiri caizse siz oluyorsunuz. Çünkü reklamları ücretsiz bir şekilde engellemek isterken aslında bilgilerinizin ticari bir şekilde kullanılmasına onay veriyorsunuz.
Kişisel verilerinizin reklam şirketleri tarafından veya reklam engelleme eklentisi tarafından kullanılması arasında bir fark göremiyor olabilirsiniz ancak farklılıklar bulunuyor. Örneğin farklı bilgileriniz de riske girebilir. Kullanıcıların çoğu bu bilgileri pek önemsemiyor ancak önemsemedikleri bilgiler arasında kredi kartı, e- postalar bulunmuyor. Mail ve kredi kartı bilgilerinin paylaşılması , yeterince önemsemeyenler için bile bir sorundur.
Günümüzde Play Store üzerinde de bazı reklam engelleme uygulamaları bulunuyor. Gooogle’ın dünyanın en büyük reklam veren şirketi olduğu düşünüldüğünde Android üzerinde nasıl böyle uygulamalara izin verdiğini ilk etapta anlamak zor olabilir. Ancak Google’ın her uygulamaya geçit vermediğini, sadece bazı uygulamalara izin verdiğini de belirtmek gerekiyor.
Play Store üzerinde bulunan reklam engelleme uygulamaları genelde sadece Chrome gibi tarayıcılar üzerinden yayınlanan reklamları engellemekte olup, mobil uygulamalarda bulunan reklamları engellemiyor. Uygulamalardaki reklamları bile engelleyecek bir hizmet ise Play Store üzerinde yayınlanmıyor. Bunun Google politikaları ile ilgisi bulunmakta olup, tüm uygulamalara erişim izni alan başka bir uygulamanın zaten çok riskli olduğunu kabul edersiniz.
Elbette Play Store üzerinde bulunan reklam engelleme uygulamalarının veya aynı şekilde Chrome üzerinde yar almakta olan reklam engelleme eklentilerinin hepsinin masum olduğunu da düşünmemek gerekiyor. Çünkü bu tarz resmi mağazalardan indirilen reklam uygulamalarının arka planda ne türlü anlaşmalar yaptığını da bilmiyoruz.
Ücretsiz bir uygulama kullanıyorsanız ya verileriniz işleniyor, ya size reklam gönderiliyordur. Çünkü uygulama geliştiricileri kamu hizmeti olsun diye bir uygulama geliştirmez. Kaldı ki uygulamanın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılabilmesi için büyük bir para ve emek harcarlar. Bunun karşılığını da nakit olarak almak isterler. Bu durumda önemli olan nokta yazılımcının vicdanı olup, kişi uygulaması üzerinden nasıl para kazanacağı konusunda doğru bir yol seçmelidir. Reklam engelleme yazılımlarının sahiplerinin kimler olduğunu ve nasıl insanlar olduğunu bilmek ise taktir edersiniz ki mümkün değil. Bu kadar bilgiden sonra elbette reklam engelleme hizmetlerine kolayca güvenmek zorlaşacaktır. Yine de reklam engelleme uygulaması kullanırken dikkat edilebilecek bazı hususlar bulunuyor. Söz konusu hususları göz önüne alarak sınırlı da olsa güvenlik tedbiri almak mümkün oluyor.
Bir reklam engelleme uygulaması edinmeden önce hem başlığını hem açıklamalarını dikkatli bir şekilde okumak gerekiyor. Şüpheli uygulamalar veya yazım hataları ile dolu açıklamalar ve başlıklar bulunuyorsa o uygulamadan uzak durun. Aynı zamanda cihazda şüpheli işlemler olduğuna dair kullanıcı yorumları bulunmaktaysa o yorumları muhakkak dikkate alın. Bir uygulamanın kaç kişi tarafından indirildiğini de hesaba katın. Eğer bir reklam engelleme uygulaması sizin kameranıza, mikrofonunuza, mesajlarına , fotoğraflarınıza erişim isterse kabul etmeyin ve onu kullanmayın.