Otomobillerde şanzımanlar kendi içerisinde ayrılabilmekte olup yeni yazımızda otomatik şanzıman çeşitlerine ilişkin olarak çeşitli bilgilere yer vermekteyiz. İşte otomatik şanzıman hakkında bilmeniz gereken hususlar…
Otomobil kullanıcılarından bazıları otomatik şanzımanlı araçları sever ve tercih eder. Bu durum özellikle trafiğin daha yoğun olduğu yerlerde daha yaygın olarak görülmektedir. Aynı zamanda acemi şoförler de daha çok otomatik şanzımanlı araç kullanmaktan yanadır.
Otomatik vitesler günümüzde giderek daha çok yaygın hale gelmekte olup, en çok tutulan otomatik şanzıman çeşitlerinin hangileri olduğu ise merak edilmekte olan unsurlar arasındadır. Otomatik şanzıman çeşitlerinin sayısı oldukça fazladır fakat günümüzde araçlarda kullanılan dört yaygın şanzıman vardır. Bunlar bazen farklı isimlerle karşımıza çıkabilsede vites kutusunun çalışma prensibinin hep sabit olduğu bilinmektedir
Otomatik vites kutusu çeşitleri; CVT otomatik vitesler, tek kavramalı otomatik vitesler, çift kavramalı otomatik vitesler, tam otomatik vitesler olarak dörde ayrılıyor. Bu vites türlerinin her biri fraklı özelliklere sahip olmaları ile öne çıkmaktadırlar. Aracı daha verimli olarak kullanılabilmek için vites türlerine dikkat etmek gerekmektedir.
Tam Otomatik Şanzımanlar
Tork Konvertörlü Şanzımanlar olarak da bilinen tam otomatik şanzımanlar, otomobilin yük ve yol durumuna göre uygun vites aracılığını belirlemekte ve vites değişimlerini otomatik olarak gerçekleştirmektedir. Debriyaj pedalı bulunmaz. Beyinden gelen komutlar ile kontrolü ve hidrolik vites geçişleri sağlanmaktadır. Genel olarak uzun ömürlü bir yapıları bulunmaktadır ve bakım maliyetlerinin de ucuz olması önemli bir avantajdır.
Tek Kavramalı Otomatik Vites
En çok tutulan otomotiv vites tiplerinden biri olarak bilinir. Yarı otomatik robotize olarak da isimlendirilmektedir. Geçişleri sürücü yerine debriyajı çalıştıran sistem sayesinde yapmaktadır. Vites değişimlerinin kullanıcılara hissettirilecek kadar tepkili verilmesi sürüş konforuna etki eden bir unsurdur. Yakın tüketimini incelediğinizde ise daha başarılı olduğunu görebilirsiniz. Karbon emisyon salınımının da daha düşük olduğu bilinmektedir. Eğimli yerlerde geri kaçırma gibi dez avantajları da vardır.
Çift Kavramalı Otomatik Vitesler
En çok tutulan otomatik vites arabalar arasında üçüncü seçenek olarak bahsedebileceğimiz çift kavramalı otomatik viteslerde iki kademe değişkeni yer alır. Araç hareket halindeyken bunlardan biri kullanılır. Diğeri ise bir alt veya bir üst kademede yer almaktadır. Sistem sürücü tarafından verilen konumu algıladığı zaman da seri bir alt veya üst seriye geçmektedir. Bakım ve onarım maliyeti bakımından diğer şanzımana nazaran daha pahalıdır. Yakıt tüketiminin diğer sistemlere göre daha ekonomik olduğu söylenebilir.
CVT Otomatik Vitesler
Günümüzde epey yaygınlaşan CVT şanzıman, Sürekli Değişken Otomatik Şanzıman olarak da isimlendirilmektedir. Bu sistemlerin kademesi bulunmamakta olup, klasik bir vites kutusuna sahip değildir ve debriyaj sistemini de barındırmamaktadır. Bu vites türü tasarlanırken motosiklet teknolojisi örnek alınmıştır. Vites geçişleri seridir ve pürüzsüzdür. Böylece konforlu bir sürüş deneyimi mümkün olmaktadır. Yakıt tüketimi bakımından yüksektir. Maliyet konusunda da yeni bir teknoloji olması sebebiyle yüksektir.