Yazımızda nesnelerin interneti teriminin anlamına, bu hususta bilinmesi gereken temel bilgilere yer veriyoruz.
Nesnelerin İnterneti, her çeşitten fiziksel nesneyi internete bağlama eğilimini ifade etmekte olan terimdir. Örneğin ev aletleri veya tıbbi cihazların internet ile etkileşim içerisinde olması anlamına gelir. Kısaltması IoT olarak ifade edilen nesneleri interneti, belirli bir görev için bilgi toplamayı, bilgiyi analiz etmeyi ve bir eylem oluşturmayı mümkün hale getirir.
Cihazların diğer cihazlar ile iletişime geçebilmesini sağlayabilmekte olan nesnelerin interneti, insan müdahalesi olmaksızın kablosuz ağlar üzerinden veri alıp aktarmakta olan bir fiziksel cihazlar sistemi olarak karşımıza çıkar. Örneğin bir elektrikli cihazınızın henüz siz eve gelmeden çalışıp hazırlık yapması sağlanabilir ve bunun için sizin komutunuz gerekmez.
Nesnelerin interneti, bilgi işlem cihazlarının sensörler aracılığıyla nesnelere entegre edilmesiyle mümkün hale gelmektedir. Mesela bir akıllı termostat cihazı işe gittiğiniz sırada aracınızdan konum verilerini alıp siz eve gelmeden önce evin sıcaklığını ayarlayabilir. Bu sizin herhangi bir müdahaleniz olmadan gerçekleştirilmiş olur.
Nesnelerin interneti, cihazların birbiri ile veri paylaşımına olanak sağlar ve böylece verimliliği artırır. Şirketlerin mevcut sistemlerini iyileştirmelerine, müşteri ve ortaklarına yeni bağlantı noktaları sağlamalarına imkan tanır. Akıllı cihazlardan oluşmakta olan sistemce üretilen veri hacmi etkileyici seviyede büyük olabilmektedir ve buna “Büyük veri” ismi verilmektedir. Fakat büyük veriyi mevcut sisteme adapte etmek zor olabilmektedir.
Nesnelerin interneti, paradan ve genel itibariyle süreçteki emisyondan tasarruf edilmesini mümkün hale getirir. Verilerin kalitesi ve kapsamı, değişim potansiyeli oluşturulması için cihazlar ile çok daha bağlamsal ve bunun yanı sıra duyarlı etkileşimler oluşturulabilmesine imkan tanır.
Nesnelerin internetinin kurumsal sektörde önemi büyüktür. Mesela bir şantiyede kullanılmakta olan makinelerin döngüsü düşünüldüğünde zaman içerisinde bu makinelerin sensörler ile öngörücü bir çalışma sağlaması mümkün hale getirilebilir. Mühendislerin yeni model tasarlaması için fabrikaya veriler gönderilmesini mümkün kılabilir. Bunun yanı sıra bakım hatırlatmalarında bulunabilir.
Nesnelerin interneti, lojistik, nakliye gibi alanlarda kullanılabileceği gibi çiftçilik alanında da kullanılabilir. Örneğin sensörler sayesinde ne zaman sulama yapılması gerektiği tespit edilebilmektedir. İnsan müdahalesine gerek olmaksızın pek çok işlevin çok daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanmış olunur.
Nesnelerin interneti nasıl ortaya çıktı?
IoT yani nesnelerin internetinin ortaya çıkması 1980’li yıllarda bir fikir olarak başladı ve 1990’lı yıllarda daha güçlü bir fikir haline gelmeye başlayarak somut hale bürünmeye başladı ancak çiplerin çok büyük ve hantal olması henüz bu sistemin oturabilmesi için uzun yıllar gerektiğini gösterdi. Kevin Ashton 1999’da ‘Nesnelerin İnterneti’ ifadesini ortaya atsada nesnelerin internetinin günlük hayata kadar işlemesi için 2010’lu yıllar gerekti. Günümüzde ise çok büyük bir gelişim göstermiştir ve özellikle endüstriyel anlamda yer verilmeye çalışılmaktadır.