MR Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Fahri Gün 04 Nis 2022 Teknoloji 1.108  0

Yeni yazımızda dünyanın en büyük buluşlarından biri olarak kabul edilen MR hakkında bilmeniz gerekenlere değinmekteyiz.

MR teriminin açılımı Manyetik Rezonans Görüntüleme olup, İngilizce bir terimin kısaltması olarak MR şeklinde kendisini göstermiştir. Zaman içerisinde en önemli buluşlardan biri halini almıştır.

Hemen hemen herkesin bildiği, duyduğu bir terim olan MR, günümüzde hastanelerde yaygın olarak kullanılmakta olup, pek çok hastalığın teşhisini sağlar. Dünyadaki ilk MR görüntüsü ise 1972 yılında Kimyacı Paul Lauterbur tarafından elde edilmiştir. Doktorlar bu cihazı kullanmaya başlamadan önce aletin ilk ismi NMR şeklinde idi. 1971 yılında NMR cihazıyla kanserli yapı üzerinde inceleme yapan R. Damadian, farede kanserli yapıdan daha fazla hidrojen olduğunu tespit etmiştir. Bu gözlemi dönemin önemli bilim dergilerinden olan Science üzerinde yayınlanmıştır. Kimyacıların NMR cihazı ile canlıların dokularını inceleyebildiğine dair ilk kanıt olarak kabul edilmiş ve kanser hastaları için de büyük bir umut ışığı olmuştur. Çünkü artık hastaların kanser olup olmadığını ameliyat edilmelerine gerek kalmadan teşhis etmek mümkün hale gelebiliyordu.

Günümüzde tespiti zor olan hastalıkların tespiti MR görüntüleme cihazlarıyla yapılmakta olup, MR görüntüleri ilk zamanlarında zor şartlarda çekilmekte idi çünkü bir görüntüyü alabilmek için saatlerce uğraşmak gerekiyordu. Zaman içerisinde İngiliz fizikçi Mansfield görüntü kalitesinin artırılarak sürenin kısalmasını mümkün kıldı. 

MR ismi nasıl ortaya çıktı?

MR teknolojisi ilk çıktığında isminin NMR olduğu belirtilmişti. NMR teriminin açılımı Nükleer Manyetik Rezonans Cihazı şeklinde idi. Tıp dünyası bu ismi kullanmak istemedi. Bunu nedeni ise Nükleer kelimesinin hastalara ürkütücü gelebileceğinin düşünülmesi idi. Bu yüzden ismi NMR iken MR olarak değiştirilen teknolojiye, 2003 Yılında Nobel Tıp Ödülü P. Luaterbur ve Peter Mansfield’e verilirken Damadian bu duruma itiraz etti. İlk kanserli hücreyi kendisinin bulduğunu söyleyerek Nobel’Din onun hakkı olduğunu savundu.

Etiketler:
Kompozit Malzeme Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Akıllı Ofis Sistemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Biyonik Teknoloji Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Parmak İzi Tarayıcısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yorum Yapmayı Unutmayın :)