Yeni içeriğimizde Mors kodunun ne olduğuna, ne anlama geldiğine yer veriyor ve hakkında bilinmesi gereken detaylara değiniyoruz.
Alfred Vail ve Samuel Morse tarafından telgraf ile kullanılmak üzere oluşturulan bir iletişim dili olan Mors kodu, Mors alfabesindeki her bir harfin telgraf telleri üzerinden bir yerden başka bir yere gönderildiği esnada nokta, çizgi kombinasyonları şeklinde gönderilmesidir.
Oldukça eski bir iletişim türü olarak bilinen mors kodu, en eski dijital iletişim türü yapısındadır. Mors kodundaki en ünlü kelime ise SOS kelimesidir. Söz konusu kelime yardım çağrısı anlamında kullanılmaktadır.
Mors alfabesinin en çok kullanıldığı dönem 1850 ila 1920 yıllarıdır. Söz konusu dönemde mors alfabesiyle çalışmakta olan telgraflar son derece yaygındı ve özellikle önemli işler için kullanılmaktalardı. Mors kodları sayesinde dünyanın herhangi bir yerine kısa sürede mesaj gönderilebilir hale gelinmişti. Özellikle başarılı operatörler mesajları çok hızlı iletebiliyor ve bu işten oldukça iyi ücretler kazanabiliyorlardı.
Mors kodunun ortaya çıkmasında ise 1791 yılında doğan Samuel Morse’un doğrudan emeği bulunmaktadır. 1832 yılında Charles Thomas Jackson ile karşılaşan Morse, yaptığı iş birliği ile tek telli bir konsept geliştirmiştir. 1837 senesinde halka açık bir gösteri sırasında inşa ettiği prototip telgrafı sergileyen Morse, elektrik darbelerinden yararlanarak kodlanan mesajlar göndermeyi buldu.
Morse’un gerçekleştirdiği çalışmalarda Alfred Vail isimli ortağının da büyük emeği bulunmakta idi. Sistemi iyileştirmesi ve geliştirmesinde kendisine çok yardımcı oldu. Mors kodunda, İngilizcedeki her harfe, hatta noktalama işaretine denk gelecek şekilde kısa ve uzun darbeler dizisi oluşturulmuş olup, söz konusu darbeler sonucunda kıza çizgiler ve noktalar oluşturuluyordu. Harfin ve kelimenin bağlamına göre ise darbeler arasındaki boşluklar çeşitlendirilmiştir.
ABD Kongresi tarafından Morse’a Washington’daki uzun mesafeli bir telgrafla ilgili olarak 30.000 Dolar hibe desteği yapıldı ve Morse ABD Kongre Binası’nın Yüksek Mahkeme salonundan, hattın diğer ucunda Baltimore’da bekleyen ortağı Vail’e şifreli bir mesaj yollamayı başardı. İç Savaş sırasında Abraham Lincoln, savaştaki gelişmeleri öğrenebilmek için mors kodlarını kullanmıştır.
Alman telgraf müfettişi Friedrich Clemens Gerke tarafından Mors sistemi üzerinde bazı çalışmalar yapıldı ve 1848 yılında sistemi daha basit bir hale getirdi. Bunu pek çok sayı ve harfi revize ederek yaptı ve yeni versiyona ‘’Uluslararası Mors Kodu’’ ismi verildi.
Zamanla gemi sinyallerinde de yaygın olan mors kodu, teknolojinin daha da gelişmesiyle birlikte uydu haberleşme sistemlerinin gerisinde kaldı ve günümüzde artık kullanılmamaktadır.