Bu yazımızda metroloji terimi hakkında bilinmesi gereken unsurlara değiniyoruz. İşte metroloji hakkında detaylar…
İlk kez 20 Mayıs 1875’te Paris’te Metre Konvansiyonu’nun imzalanması ardından ölçme bilimi olarak kabul edilen metroloji, bu sebeple günümüzde her 20 Mayıs’ta Dünya Metroloji Günü olarak kutlanmaktadır.
Metrolojinin uluslararası bir tanımı bulunmamaktadır. En yüksek doğruluk seviyesini fade etmede kullanılır. Bu bağlamda bilimsel metrolojinin es üst seviye dalı temel metroloji olarak kabul edilir. Kütle temel birimi – kilogram, zaman temel birimi – candela ve madde miktarı temel birimi – mol kabul edilerek uluslararası birim sistemi SI , saniye, elektrik akımı temel birimi – amper, sıcaklık temel birimi – kelvin, aydınlatma şiddeti temel birimi türetilmiş olup, diğer büyüklerin birimi ise türetilmiş ölçüm birimleri olarak ifade edilmektedir. Karmaşıklık ve doğruluk derecelerine göre üç temel sınıflandırma içerisinde vuku bulan metroloji, yasal metroloji, endüstriyel metroloji, bilimsel metroloji olarak üçe ayrılmaktadır.
Yasal metroloji, ölçüm cihazlarının yasal doğrulama zorunluluğu varken ki ekonomik işlemlerin şeffaflığını etkileyen ölçümler olup, endüstriyel metroloji üretim ve testlerde kullanılan ölçüm cihazlarının akademik araştırmalarda ve insan hayatı kalitesini koruma hususundaki araştırmalarda kullanmak amacıyla yeterli seviye çalışmalarını koruma üzerine metrolojidir. Bilimsel metroloji ise ölçüm standartlarını geliştirme, düzenleme ve muhafazası üzerine kuruludur.