Low Level ve High Level Programlama Dilleri Arasındaki Farklar
Yazımızda low level ve high level terimlerinin ne anlama geldiğine ve iki programlama dili arasındaki farklara değineceğiz.
Low level ve high level terimleri, bilgisayar birimleri terminolojisi hususunda sıkça duyulabilmekte olan terimler olup programlama dilleri kategorisinde kullanılmakta olan terimlerdir.
High Level terimi, programlama dilinin donanımdan soyut olduğu, yani günlük yaşamdaki dile daha yakın olduğu bir yapıdadır. Böylece programcıların donanım konusunda ek bilgiye sahip olmaksızın sorunun çözümüne odaklanmakta olduğunu söyleyebiliriz. High level dilinde kodlar ek olarak makinenin anladığı 1 ve 0’lara dönüştürülmektedir. Bu işler için derleyiciler ve yorumlayıcılar kullanılmaktadır. Ancak low level dilinde makine diline daha yakın olunduğu için bunlara gerek duyulmamaktadır.
High Level ve Low Level Programlama Dillerinin Farkları
Low level programlama dilinin anlaşılması daha güç olup, high level dilinin anlaması daha kolaydır. Bunun yanı sıra low level dilleri makine dostu olup high level dili geliştirici dostu bir yapıdır. Low level dilinin öğrenilmesi oldukça zaman almakta iken high level dilinin öğrenmesi ve kodlaması oldukça kolay olmaktadır.
Low level programlama dilinde hata ayıklaması karmaşık yapıda olup, high level ise hata ayıklaması çok daha kolay olmaktadır. High level daha yavaş çalışırken low level ise makine diline daha yakın olduğu için daha hızlı çalışmaktadır.
High level dil gerek okunabilirlik olarak gerekse daha kolay kullanımı ile günümüzde son derece popüler bir konumda olup, bu hususta örnek olarak; Java, PHP, Python, Javascript, Ruby, dilleri örnek olarak gösterilebilir. Öte yandan low level dille kullanım zor olsa dahi hız ve bunun yanı sıra bellekte kapladığı yer ile ilgili olarak high level dillere nazaran daha iyi bir iş ortaya koymaktadır.
Low level diller, bilgisayar hususunda daha çok yorum gerektirmekte olup, bu bağlamda Assembly kodu Python koduna nazaran daha hızlı çalışmaktadır. Low level diller, high level dillere nazaran bellek, bilgisayar donanımı, depolama üzerinde daha çok kontrol imkanı sağlamaktadır.