Bu içeriğimizde lastik havasını düşüren en temel nedenlere değinmekteyiz. İşte konuya dair detaylar…
Araçlarda lastik basıncının düşmesinin pek çok sebebi bulunmakta olup, bunlar arasından en yaygın olanları sizler için paylaşacağız;
Lastik havasını düşürmekte olan nedenler:
Lastikte bir subap arızası meydana gelmiş olabilir. Bu durum hava kaçırmasına neden olmakta ve böylece lastik değerlerini de düşürmektedir.
Jantlarda bir eğrilik olması durumunda jant ve lastik arasında açıklık meydana gelir ve hava kaçırması oluşabilir. Özellikle kaldırıma v.b. jantın vurulması durumlarından sonra oluşabilir.
Lastiğe herhangi bir çivi veya sivri sert bir başka cisim girmiş olması nedeniyle cisim orada durduğundan havası az az söner ve değer düşük seviyelere ulaştığı zaman araç arıza lambası yanmaya başlar.
Hava osmozu olarak da bilinen havanın kaçması durumu oluştuğunda minimal düzeyde boşluklar yer almakta ve lastiğin içindeki hava basıncı dışarıdaki basınçtan daha düşük olduğunda hava dışarıya doğru kaçmaktadır. Kışın havalar soğuk olduğundan ve lastik içindeki hava daha sıcak olduğundan genişleme / büzülme kanunu etkisi nedeniyle de hava kendini dışarıya doğru iter.
Yeni nesil araçlarda lastik basınç sensörü sisteme uyarı göndererek ekranda lastik hava basıncı ikazının yanmasına sebebiyet verebilir. Bu gibi durumlarda aracın lastik değerlerinin kontrol edilmesinin yanı sıra lastik basınç sensörünün arızalı olup olmadığına bakılmalıdır. Araçlarda lastik havasının kaç olması gerektiği hususunun da araçtan ziyade lastiğin ebatlarına göre şekillendiğini, bunun belirlenmesinde lastik üzerindeki bilgilerin gözlemlenmesi ve aracın yük durumunun da göz önüne alınması gerektiğini belirtmek gerekir.