Bu yazımızda kara mayınları hakkında bilinmesi gerekenlere değiniyoruz. İşte konuya ilişkin detaylar…
Kara mayınları teknolojinin acımasız yanlarını göstermekte olan tehlikeli bir icat. Günümüzde hala patlamamış 100 milyondan fazla kara mayını bulunuyor.
Bir bölgeden geçerken düşman ordularını yavaşlatmak için kullanılan kara mayınları, toprağın altına veya üzerine, gerek elle gerek mekanik araçlarla kolayca yerleştirilmekte. Maliyetinin düşük olması ve yapımının kolay olması kara mayınlarını epey yaygın hale getiriyor. Kara mayınları dış etkilerden büyük bir zarar görmeden en az 75 yıl boyunca patlamaya hazır olarak bekliyor. Bu da mayının tehlike boyutunu daha da artırıyor.
Mayınlar genel olarak AP ve AT olarak iki gruba ayrılmakta olup, AP mayınları piyadelerin yönünü değiştirmek, onları yaralamak, geri püskürtmek için kullanılmaktadır. AP mayınlarını tetikleyen pek çok yöntem bulunmakta olup, bu yöntemler arasında tuzak ipi, üzerine basılması ve uzaktan kumanda kullanılması yer alıyor. Tesirli mayınlar üzerlerine 5-6 kiloluk basınç yapıldığında bile patlar. Eğitimsiz kişiler kolayca bunların üstüne basabilir. Hatta bazen eğitimli kişiler bile mayın toprak altına gizlendiği için farkedemez.
Üzerine basılan mayın ölümlere , yaralanmalara neden olur. Basılan bacağın kopması veya büyük oranda parçalanmasıyla sonuçlanır. Bazı mayınların şarapnel parçalarına yön verilerek etki alanı 200 metreye kadar çıkarılabilmektedir. Mayınlar arka arkaya döşendiği zaman bir kafileyi bile yok edebilir.
AT mayınları ise daha büyük hedeflerde kullanılır. Örneğin tank gibi askeri araçlara zarar vermek için kullanılıyor. AP mayınlarına benzer bir düzenekleri vardır ve basınç tesirli olarak patlarlar. Ancak askerler bu tür mayınları patlatmaya yetecek kadar baskı oluşturamaz. Bu tür mayınların patlaması için en az 200 kilogramlık basınç gerekmektedir. AT mayınlarının amacı üzerinden geçen askeri aracın zırhını delmek, koparmaktır.
Mayınların temizlenmesi için özel ve sıkı eğitimler gerekmektedir. Mayının temizlenmesindeki en zor iş canlı bir mayının bulunarak etkisiz hale getirilmesidir. Bazen mayınlar yağmur, sel gibi doğal sebepler nedeniyle yer değiştirebilmektedir. Günümüzde gelişmiş teknoloji sayesinde bu mayınların bulunması ve imhası daha kolay hale gelmiştir.