Yeni yazımızda kablosuz güç aktarım teknolojisine dair bilgilere yer veriyoruz. İşte ayrıntılar…
Nikola Tesla tarafından 19. Yüzyılından sonundan itibaren güç aktarımı olasılıkları denenmeye başlanmıştır ve özellikle son yıllarda artan bir popülarite kazanmıştır. Özellikle son yirmi yıllık süreçte kablosuz veri aktarımında önemli aşamalar kaydedilmiş ve kısa sürede yaygın hale gelmiştir.
Elektromanyetik kablosuz güç aktarımı halinde sistemler genelde uzak alan ve yakın alan güç aktarımı olarak ayrılmakta olup, bu iki kategori dahilinde enerji aktarımı çok yönlü yayılma senaryosuyla ilgili düşük verimle sonuçlanmakta olan elektromanyetik radyasyon yoluyla gerçekleşmektedir. WPT’nin arkasındaki fizik basit olup Faraday indüksiyen yasasına göre değişen manyetik alan bir döngüden geçtiği zaman döngü boyunca potansiyel bir fark üretir.
Kablosuz güç aktarımına radyo frekansı (RF), Endüktif Güç Transferi (IPT) , Manyetik Rezonans Bağlantısı (MRC) gibi teknolojilerden yararlanılabilmektedir. Radyo frekansı sistemlerinde verimlilik diğer iki WPT yöntemine nazaran daha düşüktür.
Elektrik enerjisini bir vericiden alıcıya kablosuz bir biçimde aktarabilmekte olan kablosuz güç aktarımı teknolojisi, sahip olduğu avantajlarla kablolu güç aktarımına nazaran endüstriyel uygulamalar için daha yeterli bir çözüm olarak kabul edilmektedir. Ev şarj uygulamalarında ise verici bobinler yolun altına yerleştirilerek alıcı bobinler kurulmaktadır. Rezonans tipi endüktif WPT , daha iyi enerji verimliliği sağladığı gerekçesiyle ev şarjı gibi orta – yüksek güç aktarım uygulamalarına uygulanabilmektedir.