Bu yazımızda kablosuz ağ sistemi ile ilgili bilgiler veriyoruz. İşte kablosuz ağ bağlantısına ilişkin detaylar…
Kablosuz ağ bağlantısı, şehirlerde ucuz maliyetler ile kesintisiz internet bağlantısı sağlanabilmesine imkan tanımakta olup, kablolu bağlantı sistemlerinde her bilgisayara bir kablo gidecek şekilde bağlantı sağlanırken, kablosuz ağ sistemlerinde pek çok bağlantı noktası üzerinden geniş alanda ve fazla sayıda kullanıcı özgür bir şekilde bağlantı kurabilmektedir. Kablosuz ağ bağlantıları diğer ağlarla iletişime geçilebilecek şekilde programlanmış olup, kablosuz ağ bağlantı noktaları aslında router modemler ile aynı şekilde çalışır ancak küçük radyo dalgaları üreten bir sistemdir.
Radyo dalgaları ile haberleşmede öne çıkan üç kriter bulunmakta olup bunlar; Receiver yani alıcı, Transmitter yani Verici ve Trans-Receiver yani alıcı-vericidir. Alıcılar sadece radyo sinyalleri sağlayabilen fakat gönderme özelliği olmayan aygıtlara olup, FM radyo ve televizyonlar buna örnek gösterilebilir. Vericiler ise radyo sinyalleri gönderen fakat alma yetkileri olmayan elektronik devreler olup, radyo verici istasyonları ve televizyon verici istasyonları buna örnek olarak gösterilebilir. Alıcı ve vericiler ise hem alma hem verme özelliklerine sahip olan aygıtlardır ve bunların başlıcaları cep telefonlarıdır.
İletim
Kablosuz ağıda iletim yönleri üçe ayrılmakta olup bunlar; Sipmlex yani Tek Yönlü İletim , Yarı-Dupleks , Half Duplex yani Çift Yönlü Eş Zamansız İletişim ve Tam Dupleks – Full Duplex yani Çift Yönlü Eş Zamanlı İletimdir. Tek yönlü iletim , iletimin sadece bir yöne yapılabildiği zaman aldığı isim olup, FM radyolar örnek olarak gösterilebilir. Çift yönlü eş zamansız iletişim ise kurulan sistemlerde çift yönlü iletim yapılabildiği fakat eş zamanlı olarak sadece bir tarafın gönderim yaptığı sistemler olup, telsiz uygulamaları örnek gösterilebilmektedir. Çift yönlü eş zamanlı iletişime ise hem alıcı hem verici eş zamanlı iletim yapabilmektedir. Cep telefonları ve telsiz telefonlar buna örnek olarak gösterilebilmektedir.