Bu yazımızda Julia programlama dili hususunda bilgiler vermekte, yüksek seviyeli programlama dili olan Julia’ya değinmekteyiz.
Makine öğrenim paketleri, yüksek hızı ve anlaşılabilir söz dizimine sahip olması ile Julia, günümüzde popüler olan ve yüksek performans imkanı sağlamakta olan high-level bir programlama dilidir.
Hızlı gelişen bir dil niteliği bulunan Julia; Matlab, Perl, Ruby, Python gibi dillerin iyi kısımlarından bir araya getirilmiş ve hemen hemen C dili kadar hızlı çalışmakta olan bir programlama dili olarak dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra Julia programlama dilinde R, Python paketlerini kullanmak basittir.
Julia program dilinin yapımcıları, Julia dilinin açık kaynaklı, liberal lisanslı bir dil istenerek oluşturulduğunu, C’nin hızını ve Ruby’nin dinamikliğini bir araya getiren bir dil oluşturma amacıyla ortaya çıkarıldığını beyan etmektedirler.
Performans açısından yapılan testlere göre Julia; Neredeyse C dlii kadar hızlı çalışmaktadır ve bunun yanı sıra pek çok programlama dilinden çok daha stabil bir performans sergilemesiyle dikkat çekmeyi başarmıştır. Bunun temel nedeni ise derlenmiş bir dil olmasıdır. Bu sayede Python gibi yorumlanarak ortaya çıkarılan dillere nazaran daha hızlıdır. Öte yandan Julia, değişkenlerin tiplerinin programın çalıştırılma sırasında belirlenmesi özelliğine sahip olduğundan static sype bakımından C kadar hızlı değildir. Bunun yanı sıra özyineleme optimizasyonundan yoksun olduğundan özyinelemeli fibonacci dizisi testinde yeterli performansı gösterememektedir.
Julia dili, dağıtılmış işlem yetenekleri, eş zamanlılığı ve paralelliği ile; Frotran, C kütüphanelerinin tutkal kodu olmaksızın direkt çalıştırılmasını desteklemektedir. Bu arada tutkal kodunun, uyumsuz kodun farklı bölümlerini uyarlayabilmek için kullanılmakta olan yürütülebilir bir kod olduğunu da belirtelim.
Julia’nın Yüklenmesi
Julia edinmek için kullanılabilecek olan pek çok metot bulunmaktadır. Bunlardan ilki JuliaBox metodudur. JuliaBox’ı açmanızdan sonra LinkedIn, GitHub, Google gibi hesapla giriş yapabilmektesiniz ve giriş yaptığınızda direkt olarak yeni notebook oluşturabiliyorsunuz. Julia son sürümünü işletim sistemi gereksinimlerine göre inceleyerek resmi sayfa üzerinden indirip edinebilirsiniz. Bunun yanı sıra iJulia notebooklarını kullanabilirsiniz. Bu tıpkı iPython notebooklarına benzemektedir.