Artan nüfus ve gelişen teknolojiyle birlikte büyük bir sorun haline gelen ışık kirliliği hakkında bilmeniz gereken temel bilgilere yer veriyoruz. İşte konuya ilişkin detaylar…
Yapay ışık günümüzde ekolojik denge bakımından oldukça olumsuz etkilere neden olmaktadır. Kimyasal kirlilik kadar tehlikeli olmasada dünyadaki en büyük çevre rahatsızlıklarından biri ışık kirliliğidir çünkü Dünya nüfusu son derece kalabalık bir hale gelmiş ve aynı zamanda teknolojinin gelişimi ile birlikte yapay ışık kullanımı oldukça artmıştır. Bundan 100 yıl kadar öncesinde Dünyanın herhangi bir yerinden gece gökyüzüne baktığınız zaman Samanyolu galaksisini görebilirdiniz ancak günümüzde bu mümkün olamamaktadır. Bunun nedeni ise yapay ışıkların meydana getirmekte olduğu ışık kirliliğidir.
Işık kirliliğinin ekolojik dengeye olumsuz etkilerinin yanında insan sağlığına karşı da olumsuz etkileri bulunuyor. İnsanlarda melatonin üretimini etkileyen yapay ışık, özellikle aydınlık ortamda uyuyan insanlarda baş ağrısı, uyku bozuklukları, yorgunluk, stres gibi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Işığın uygun olmayan spektral birleşimi de gözlerde bazı problemlere neden oluyor.
Yapay ışık yaban hayatını da olumsuz olarak etkiliyor. Gece ay ışığını rehber edinerek göç etmekte olan kuşlar, kaplumbağalar gibi canlılar yapay ışıklar nedeniyle yönlerini bulmakta zorlanmakta ve hatta kaybolarak hayatlarını kaybedebilmektedir. Tavukların daha çok üremesi ve yumurtlaması için yapay ışığa maruz bırakılması gibi insanlar tarafından yapılan kasti zararlar da bulunuyor.
Yapılan bir araştırmaya göre Toronto’da yer verilen aşırı ışıklandırmalar nedeniyle her yıl on binlerce kuş hayatını kaybediyor. Çünkü kuşlar fazla ışık nedeniyle yolunu şaşırıyor ve binalara, pencerelere çarpıp ölüyorlar. Aydınlatma, tüm dünyadaki elektrik tüketiminin %25’ini oluşturuyor ve bunun büyük bir bölümü ihtiyaç duyulmayan aydınlatmadan kaynaklanıyor.
Işık kirliliğini engellemek konusunda kurumsal firmaların ve devletlerin gereksiz ışık gösterilerine yer vermemesi, bunun yanı sıra enerji tasarruflu ve uygun spektrale sahip olan ampullerin kullanılması önem arz ediyor. Günümüzde ışık kirliliğini azaltmak için Dünya üzerinde çalışan bazı kuruluşlar yer almakta olup bunlardan başlıcası IDA isimli kuruluştur. Söz konusu oluşum 1988 yılında ortaya çıkarılmıştır. Halkı eğitme ve karanlık gökyüzü rezervleri oluşturma görevini yerine getiren kuruluş, pek çok eyalette ışık kirliliğini azaltabilmek adına çeşitli çalışmalar yapmaktadır ve ışık kirliliğinin azaltılması hedeflenmektedir. Ancak elbette bunun gerçekleşebilmesi için insanların bireysel olarak da gerekli tedbirleri alması gerekiyor.