İkinci El Araç Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar

Fahri Gün 15 Eyl 2022 Teknoloji 369  0

Bu yazımızda ikinci el bir araç satın alacağınız zaman hangi temel unsurlara dikkat etmeniz gerektiğiyle ilgili olarak bilgilere yer vermekteyiz. İşte ikinci el araç alacakların mutlaka dikkat etmesi gerekenler…

Son zamanlarda gerek çip sıkıntısı gerekse küresel çapta yaşanana gerginlikler ekonomik daralmalara yol açtı ve otomobilleri normalde olduğundan daha değerli bir hale getirdi. Bu durum özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri çok etkiledi. Ülkemizde sıfır otomobil bulmak oldukça güç bir hale gelirken yüksek fiyatlardan dolayı pek çok kişi ikinci el araçlara yönelim göstermeye başladı. İkinci el araçların fiyatlarının da yüksek olduğu bilinsede yine de eski veya yeni uygun fiyatlı araçlar bulabilmek mümkün olabiliyor. Ancak ikinci el araç alırken dolandırıcılara, aracın durumuna v.b. unsurlara çok dikkat etmek, kısacası yanlış tercihlerde bulunmamak gerekiyor.

İhtiyacın Belirlenmesi

İlk olarak ihtiyacınızın neye yönelik olduğunu belirlemelisiniz. Örneğin geniş bir araç lazımsa ufak bir araba almamalısınız veya bütçeniz 200.000 TL ise 250.000 TL’ye çıkmamalısınız çünkü araç aldığınızda mutlaka ufak da olsa yapılması gereken şeyler oluyor ve sürpriz masraflar sizi daha da fazla zora sokuyor. Alacağınız aracı bulduktan sonra fiyat tarafında da aklınızda yatıyor ise satıcı ile iletişime geçebiliriz.

Satıcı ile İletişim ve Eksper

İnternet üzerinden veya oto pazarından bir araç bakıyorsunuz diyelim. Sahibiyle iletişim kurarken ondan bazı bilgiler talep etmeniz gerekiyor. Örneğin aracın hasar durumunu, kilometresinin orijinal olup olmadığını, arıza lambalarının yanıp yanmadığını, aracın bakımlarının zamanında yapılıp yapılmadığını, araca en son hangi işlemlerin yapıldığını öğrenin. Bunun yanında aracın değin parçaları var ise neler olduğuna bakın. Elbette satıcının verdiği her bilginin doğru olup olmadığı konusunda şüphe içerisinde olmanız gerekiyor. Bu durum güvendiğiniz kişiler için geçerli değil elbette ancak ilk kez tanıştığınız veya güvenmediğiniz bir satıcı ile muhatap oluyor iseniz o halde verdiği cevapları kesin olarak doğru olduğunu algılamamalısınız yani tamamen satıcı cevaplarına göre hareket etmemelisiniz.

Eksper rapor var ise inceleyin, ekspere mevcut bir rapor olmasına rağmen siz de iyi bir ekspertize götürün ve değişen, boyalı parçalarının neler olduğun irdeleyin. Aynı zamanda eksperde aracın motor durumunun ne olduğuna da bakın yani tam kapsamlı bir ekspere sokmaya çalışın. Araçlar günümüzde çok pahalı olduklarından ekspere sokmaktan imtina etmeyin. Aynı zamanda aracı iyi bir oto ustasına da gösterin. Ancak bunlardan önce, yapmanız gereken bazı sorgulamalar var ve bunlara da aşağıda değindik.

Araç Sahibinin Sorgulanması

5664’e Detay yazıp Boşluk Plaka yazıp 5664’e kısa mesaj yollayın. Sonrasında gelen yanıtla aracın şimdiki ve önceki sahiplerinin bilgileri çıkacak olup, mevcut sahibiyle iletişim kurduğunuz kişi eğer farklı ise daha temkinli olmanız gerekmektedir. Eğer isim farklı ise mutlaka dolandırıcı olduğu anlamına da gelmemektedir ancak bir şüphe içerisinde olmanız isabetli olacaktır. Bunu size verdiği cevaplardan ayırt edebilirsiniz. Örneğin zaten en baştan size bunun bir arkadaşının veya ailesinden bir kişinin aracı olduğunu ve kendisinin ilgilendiğini söylemiş de olabilir. Ancak bu gibi durumlarda özellikle noter tarafında bazen sorunlar olabilmektedir ve araç sahibinin gelme imkanı var ise noter aşamasında direkt olarak onun getirilmesini diretmeniz, en baştan bu yönde olmanız isabetli olacaktır.

Tramer Kaydının Sorgulanması

Araçta tramer sorgulama yaparken plaka ile değil de şasi numarası ile sorgulama yapmanız daha isabetli olacaktır. Bunun için Şasi no ile tramer sorgulama DETAY yazın S boşluk ŞASİNO yazarak 5664 ‘e SMS gönderiniz.

Kilometre sorgulaması

Tüvtürk üzerinden kilometre sorgulaması yaparak aracın orijinal kilometresinin kaç olduğunu öğrenin. Bunun için Tüvtürk resmi internet sitesine giriş yapın ve ekranda Km Sorgula sekmesine tıklayın. Sayfayı biraz aşağıya indirerek Araç Muayene Sorgulama bölümüne girin. Plaka ve muayene rapor numarasını yazıp Sorgula’a basın. Ancak bunun için araç sahibinin de yanınızda olması gerekir. Eğer böyle bir imkan yok ise SMS ile kilometre sorgulaması da yapabilirsiniz. Ancak eski model araçların yani 10 yıl ve daha eski araçların kilometrelerini elektronik olarak öğrenseniz bile doğru olmayabilir çünkü sorgulama sistemleri elektronik ortama daha sonradan entegre edilmiştir.

Aracın kaputunun ve genel fiziki durumun kontrolü

Kazaların büyük çoğu aracın ön kısmındandır. Elinize telefonunuzu alıp kaputla bağlantılı tüm vidalara ışık tutunuz. Vidaların üzerinde yıpranmalar, renk atması, çizikler söz konusu olup olmadığına bakın. Bunlar kaputta sök tak olduğunu gösterebilir. Vidalarda oynama var ise araç önden kaza yapmıştır. Araç çalışır vaziyetteyken motorunu dinleyiniz. Bunun için usta olmanıza gerek yok. Eğer enjektörler arızalı ise vurma yapmaktadır ve kayışlar çok yıpranmışsa kapı gıcırtısı şeklinde ses yapmaktadır. Arıza varsa motor sarsıntı yapar ve bir şekilde anormallik olduğunu çözebilirsiniz. Aynı zamanda kapıları ve bagajı açıp üzerinde telefonla açık tutarak bağlantılı tüm vidaları inceleyiniz. Renk atması, çizikler , yıpranmalar gibi deformasyonlar vida bölümlerinde yar alıyorsa kapının veya bagajın değiştirildiğini veya sök tak yapıldığını görebilirsiniz. Yine de elbette ekspertize sokmanız daha isabetli olacaktır.

Ruhsat ve Araç bilgilerinin Karşılaştırılması

Mutlaka ruhsatı elinize alarak plaka kontrolü yapın. Şasi numarasını da mutlaka kontrol edin. Araç üzerindeki şasi no ile ruhsat üzerindeki şasi no uyumlu olmalıdır.

Para Gönderdiğiniz Kişiye Dikkat Edin

Noterde ödeme yaparken dolandırılmamak adına parayı banka üzerinden gönderin ve gönderdiğiniz kişi aracın sahibi olsun. IBAN adresindeki kişinin parayı göndermeniz gereken kişi ile aynı olması gerekiyor. “O benim tanıdığım sen gönder bir şey olmaz” gibi söylemlere kanmayın. Hukuki hakkınızı korumak için açıklama kısmına parayı neden yolladığınızı da yazın. “ şu şu plakalı aracın satış bedelidir.” şeklinde açıklama yazmanızı öneririz.

Biyoteknoloji Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Diyot Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Fotoakustik Sonar Sistemi Hakkında Bilgiler
Akıllı Prizler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yorum Yapmayı Unutmayın :)