Bu yazımızda HTS kaydı ile ilgili bilinmesi gereken hususlara değinmekteyiz . İşte HTS kaydıyla ilgili bilinmesi gerekenler…
HTS teriminin açılımı Historical Traffic Search olup, kısa ismiyle HTS olarak isimlendirilir. Türkçe karşılığı ise Arama Kaydı Tarihçesi anlamını taşır.
Günümüzde pek çok hukuki süreçte yer verilen HTS kaydı, her gün milyonlarca arama yapılan akıllı telefonlarla ilgili hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Telefonların hayatımıza girmesinden sonra HTS , telefon geçmişinde yapılan aramaların tüm detaylarıyla kaydedilmesi noktasında önemlidir.
Kişilerin yapmış olduğu aramalarda arayan ve aranan bilgileri, arama süreleri, sinyal bazlı baz istasyonları v.b. verilerin bulunduğu kayıt sistemi olan HTS genelde adli amaçlı tedbirlerin alınabilmesi için kullanılan kayıtlardır. Telekomünikasyon tarafından elde edilen bilgiler bir kayıt defteri olarak düşünülmelidir.
HTS kayıtlarının saklanabilmesi konusunda Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve aynı zamanda Ceza Muhakemeleri Kanunu tarafından belirlenen çerçevelerin dikkate alınması gerekir. İletişimin tespiti iki ay için verildiyse sadece iki ay geçerli olmakta, iki ay bittiğinde sanık veya şüphelinin HTS kayıtları geçmişe dönük veya üst süre sınırı olmaksızın elde edilebilmektedir. Söz konuş kayıtlar 7 gün ila 30 günlük süre içerisinde çıkarılarak yetkili makamlara ulaştırılmaktadır.
HTS kayıtları yalnızca suç teşkil edebilecek olayların ortaya çıkarılması için kullanılmakta, bunun dışında masum insanların özel alanlarına girilmesine müsaade edilmemektedir. HTS kayıtlarının ancak mahkeme kararı ile ortaya çıkarılabileceğini belirtmek gerekir. Aksi taktirde kişinin gizlilik haklarına saygısızlık edilmiş, gizlilik hakları ihlal edilmiş olarak kabul edilir ve yaptırımlar söz konusu olur.