Bu içeriğimizde “Wi-Fi teknolojisinin annesi” olarak bilinen Hedy Lamarr ile ilgili olarak temel bilgilere yer veriyoruz. İşte konuya ilişkin tüm ayrıntılar…
Amerikalı ve Avustralyalı bir oyuncu olan Hedy Lamarr, bunun yanı sıra Wi-Fi teknolojisinin temelini oluşturan teknolojinin ortaya çıkarılmasına öncülük etmiştir. MGM’nin altın döneminde bir oyuncu olan Hedy Lamarr, kariyeri boyunca Boom Town, Samson, Delilah, Tortilla Flat ve pek çok daha başarılı filmde rol almıştır.
Oyuncu olmasının yanında bir mucit olan Hedy Lamarr, 9 Kasım 1914 tarihinde Avusturya Viyana’da dünyaya gelmiştir. Avustralyalı bir film yönetmeni tarafından henüz gençken keşfedilmiştir. MGM stüdyosu ile sözleşme imzalayana kadar çalkantılı bir süreç yaşayan Lamarr, 1930 ve 1940’larda başarılı filmlerde rol almıştır.
1940’lı yıllara geldikten sonra Lamarr, sinema sektöründen farklı bir alanda ismini duyurmuştur. Besteci arkadaşı George Antheil ile birlikte radyo sinyalleme cihazıyla ilgili Gizli İletişim Sistemi için fikir patenti alan Lamar, bu sistemin Alman Nazilerin yenilebilmesi amacıyla tasarlanmasında öncülük etti. Askeri iletişim ve bunun yanı sıra cep telefonlarının güvenliğini sağlayabilmek adına gereken teknolojinin geliştirilmesinde önemli bir adım atılmış idi.
Geliştirilen iletişim sistemi, verici ve alıcının beraber yeni frekanslara sıçradığı radyo dalgaları içerisinde frekans atlama kullanımını içermekte idi ve bunu yapmak radyo dalgalarının kesilmesinin önüne geçti. 1997 yılında Hedy Lamarr ve George Antheil, Electronic Frontier Foundation (EFF) Pioneer Award ödülüne layık görüldü. Bunun yanı sıra aynı yıl BULBIE ™ Gnass Başarı Ruhu Ödülü’nü alan ilk kadın olmayı başarmıştır.
Kişisel hayatında Hedy Lamarr tam altı kez evlenmiştir. İkinci evliliğinde bir erkek çocuk evlat edinen Lamarr, üçüncü eşinden iki biyolojik çocuk sahibi olmuştur. 1953 yılına gelindiğinde artık ABD vatandaşı olan Lamarr, 19 Ocak 2000 yılında 85 yaşındayken hayatını kaybetti. Bu süreçten sonra 2014 yılına gelindiğinde frekans atlama teknolojisinin geliştirilebilmesi için Ulusal Mucitler Onur Listesi’nde kendisine yer verildi ve kendisi günümüzde “Wi-Fi’nin annesi” olarak adlandırılmaktadır.