Bu yazımızda gizlilik riski taşıyan, potansiyel tehlikelerinden dolayı dikkatli kullanılması gereken teknolojik araçlara değiniyoruz.
Günümüzde teknoloji artık çok önemli bir noktaya ulaştı. Sıklıkla yeni teknolojik cihazlar piyasaya sürülüyor ancak bu teknolojik cihazlardan bazıları güvenlik, gizlilik açısından önemli sorunlar teşkil ediyor.
Teknolojinin çok gelişmesiyle beraber akıllı cihazların sayısı büyük oranda arttı ve artan akıllı cihazlar evimizin içlerine kadar girdi. Bu durum teknoloji konusunda pek çok sorunu da beraberinde getirmekte çünkü teknolojik cihazların her an kullanıcıların yanlarında, evlerinde olması güvenliği, gizliliği tehdit etmekte. Özellikle de kötü niyetli kişiler göz önüne alındığında bu durum daha da bir önem kazanıyor. Bazı teknolojik cihazları kullanmadan önce iki kez düşünmek gerekiyor zira bu cihazların gerekli yazılımsal desteği sunulmadığı zaman güvenlik açısından savunmasız durumda oluyorlar.
Superhuman
Bu servis aslına bakarsanız kullanıcıların işlerini daha hızlı halledebilmesi amacıyla oluşturulmuş. Öyle ki karşı tarafın sizin mailinizi okuyup okumadığınızı anlıyor ve böylece farklı bir e posta hizmeti sunduğunu söylemek mümkün. Karşı tarafın yolladığınız maili okuyup okumadığını anladığınız zaman ona göre hareket edebilmenize imkan tanıyor.
Uygulamanın gizlilik konusunda endişeye neden olmasının altında yatan sebep ise mesajı okuyan kişinin konum bilgisini de gösteriyor olması. Kimse tanımadığı bir insandan aldığı maili açtığı zaman karşı tarafa konum bilgisinin gitmesini istemez elbette.
Akıllı Hoparlörler
Akıllı hoparlörler yukarıda bahsettiğimiz hususlara çok güzel bir örnek teşkil ediyor. Akıllı hoparlörler pek çok yönüyle kullanıcılar için büyük kolaylık sağlasada gizlilik konusunda oldukça tehlikeli olabilen teknolojik cihazlar. Bu ürünler sesleri, komutları kaydedip algılayarak çalışıyor. Dolayısıyla her şeyi kaydetme ve belirli bir adrese gönderebilme yetkisine sahipler. Bu durum, herhangi bir açık söz konusu olduğunda kullanıcı açısından bir hayli tehlikeli olabilir. Kimse evindeki konuşmalarının başkaları tarafından dinlenmesini istemez. İlk kez 2014 yılında kullanıma sunulan bu hoparlörlerin esas amacı kullanıcıya zaman kazandırmak olsada potanisyel tehlikelerini hiçbir zaman göz ardı etmemek gerekiyor.
Dropbox
Bu uygulama ilk kez 2008 yılında piyasaya sürülmüş olup programın ana hedefi bilgisayar ve akıllı telefonlardaki dosyaları kişisel bir bulut hesabına aktarabilmek ve veri saklamaktı. Böylece kullanıcılar önemli oranda tasarruf sağlayabilmekteydi. Gel gelelim bu uygulama Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından kullanıcıları izlemek suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Dropbox kullanıcıları programı Google Dökümanlar ile entegre etmek istediğinde internette yaptığı her şeyin izlenmesine izin vermek durumunda. Aynı zamanda kullanıcıların tüm e postaları Dropbox tarafından okunabilir bir hale getirilmek zorunda. İşte bu durum Dropbox’ı gizlilik konusunda güvenli olmayan bir hale getirmekte.