İçeriğimizde Gatsby JS’nin ne olduğuna değiniyor ve Gatsby JS hakkında bilinmesi gereken temel unsurlara yer veriyoruz.
Günümüzde statik internet sitesi seçimleri son derece yaygındır. 2000’li yılların başlarında beri bu tanımın hayatımızda olduğunu söyleyebiliriz. Geliştiricilerin statik siteleri tercih etmelerindeki başlıca nedenler hızlı bir yapıya sahip olmaları, sadelik ve güvenlik sunmalarıdır.
GraphQl destekli, React tabanlı statik bir site üreticisi olan Gatsby, geliştiricilerin son web standartlarını izleyip optimize edilen web uygulamaları ortaya koymalarına imkan tanımakta olan framework platformdur. Açık kaynaklı ve ücretsiz olmasıyla dikkat çekmektedir.
Kyle Mathews tarafından ortaya konulan Gatsby, React’te olmayan parçaların bir araya getirilmesi, bir nevi eksikliklerin tamamlanması amacıyla ortaya çıkarılmış bir projedir. React, arayüzler oluşturmaya odaklanan ve 2011 yılında Facebook tarafından kurulan popüler bir kütüphanedir. GraphQL Facebook’ta ortaya çıkmış, kısaca verileri çekebilme maksadıyla kullanılmakta olan dizi döngü şekli olarak karşımıza çıkar.
Gatsby kendisine ait bir komut satırına sahiptir. Gatsby üzerinde proje oluşturmak için “gatsby new” projenin ismini yazmanızla beraber proje için gerekli dosyaların oluşumunu bekleyip ardından projenin olduğu dizine geçiş yaparak proje çalıştırılabilir.
GraphQL farklı veri tabanlarını tek bir seferde halledebilecek sistem kullanır ve bu fonksiyonuyla oldukça kullanışlı ve bunun yanı sıra geliştiricilerin tercihleri içerisinde bulunmaktadır.
Gatsby JS, pek çok eklentiye sahip olup kütüphaneler ile uyumluluk göstermektedir. React içerisinde bulunmamakta olan routing gibi şilemleri kendi içinde içerir. Gatsby kullanmakta olan başlıca popüler uygulamalar; Snapchat, Tinder Ahrefs, DigitalOcean, FreeCodeCamp, Stack uygulamalarıdır.