Galax Vivance 01 Detaylı İnceleme
Bu içeriğimizde Galax Vivance 01 isimli, oyunculara yönelik olarak tasarlanan monitörü masaya yatırıyor, incelememize ilişkin olarak tüm detaylara yer veriyoruz.
Galax daha çok grafik kartı alanındaki üreticilerden biri olarak tanınmaktadır. Ancak marka bu sefer farklı bir ürün olarak Galax Vivance 01 cihazıyla karşımıza çıkmış olup, söz konusu ürün bir oyuncu monitörüdür.
Monitörler günümüzde kavisli tasarım ve düz tasarım olmak üzere iki farklı tasarım çerçevesi içerisinde değerlendirilmektedir. Galax Vivance 01 ise kavisli olmayan düz bir panel yapısını kullanan bir ürün. Dolayısıyla öncelikle bunu belirtmiş olalım.
Kutu İçeriği
Cihazın kutu içeriğinden iki parça halinde olan destek ayağı, belgeler, güç adaptörü, DisplayPort kablosu ve portlar çıkmaktadır. Bunun yanı sıra ürün 2 adet DisplayPort girişi, 2 adet HDMI girişi ve 1 adet ses çıkışı sağlamaktadır. Cihazda herhangi bir USB portunun yer almamakta olduğunu da belirtmek gerekmektedir.
Cihaz standlı olarak 614.1 mm X 457.6 mm X 182.5 mm boyutlarına, standsız olarak ise 614.1 mm X 362.4 mm X 48.4 mm boyutlarına sahiptir. Standlı ağırlığı 4.9 kilogram olup standsız ağırlığı ise 4.3 kilogramdır. Monitörün üzerinde herhangi bir aydınlatma tasarımı yer almamaktadır.
Cihazın ön bölümünde Galax markasının yazısı, bunun yanı sıra ince çerçeveler içerisinde tamamıyla düz bir panel yapısı kullanılıyor. Cihazın arka kapağının üzerine G-Sync tuşu dahil edilmiş ve bunun yanı sıra giriş portları da aşağıya bakacak bir şekilde yerleştirilmiş. Cihazın açıkçası tasarım olarak genel itibariyle sade bir tasarım yapısı sağlamakta olduğunu belirtebiliriz. Üründe standart bir çatal ayak destek sistemine yer verilmiş. Destek ayağının montajı ise basitleştirilmiş. Böylece tek kişi çok kolay bir şekilde montaj yapabilir. Bu da tasarım açısından sağladığı önemli bir avantaj olarak öne çıkmaktadır.
Genelde düz panele sahip olan ürünlerde sağa sola çevirme, dik konuma getirme v.b. pivot özellikler bulunuyor olsada Galax Vivance 01 ürünü bu konuda sınıfta kalıyor zira ürünü sadece öne veya arkaya eğebiliyorsunuz. Yani asansör hareketi veyahut dik konuma getirme v.b. pivot seçeneklerinin bulunmadığını belirtmemiz gerekiyor.
Performans ve diğer detaylar
Monitörde 27 inç büyüklüğünde ekran kullanılmış. Bu açıkçası oyuncu monitörleri için en ideal boyutlardan biri. Öte yandan ürünün panel bölümünde yansımaların önüne geçebilmek ve renk doygunluğu konusunda da kullanıcıları tatmin edebilmek için IPS LED panel yapısı seçilmiş. Böylece ürün yansımasız bir ekran deneyimi sunuyor ve 178 dereceye kadar görüş açısı yakalayabilmeniz de mümkün oluyor.
Cihazın ekran tazeleme hızı 165 Hertz olup, çözünürlüğü ise 2560x1440p yani 2K ekran çözünürlüğü sunduğunu belirtmek gerekiyor. Bu bağlamda hem çözünürlük hem de yüksek hertz desteği sayesinde dikkat çekmekte olan üründe 1 ms MPRT tepkime süresi desteği yer almaktadır.
Galax Vivance 01 ürününde 10 bit değer desteği yer almakta olup 1.07 milyar renk görebiliyorsunuz. Bu sayede son derece doğru ve doyurucu sonuçlar elde edebilmeniz de mümkün oluyor. Cihazın ekranında %99 sRGB ve %95 DCI-P3 renk kapsamları da yer almaktadır.
Monitörün sahip olduğu en güzel özelliklerden biri NVIDIA’nın G-Sync ismini verdiği ekran yırtılmalarını önleme ve aynı zamanda takılmayı önleme teknolojisini destekliyor olmasıdır. Bu teknoloji oyunlarda çok başarılı sonuçlar vermektedir. Hem çok akıcı hem de görüntü bozulması olmadan oyun oynamanızı sağlamaktadır. Ancak G-Sync özelliğinin pahalı bir özellik olduğunu ve bu bağlamda monitörlerde yer verildiğinde fiyatı baya bir şişirdiğini de belirtmek gerekmektedir.
Yeni Galax Vivance 01 oyuncu monitörünün ekranında mavi ışık filtresi özelliği bulunuyor. Bu aslında çoğu monitörde artık yer verilen ve zaten yer verilmesi de gereken bir özellik. Mavi ışık filtresi sayesinde monitöre baktığınız sırada gözünüz daha az yoruluyor ve dolayısıyla daha az radyasyon almış oluyorsunuz. Mavi ışığı filtreleyen özellik kullanıcının internet üzerinde dolaştığı sıralarda açılabilir ve özellikle karanlık bir odada bilgisayar kullanırken aktif hale getirilmelidir.
Monitörün dahili hoparlörü de bulunuyor ve bunun da önemli bir artısı olduğunu belirtmek gerekiyor. Yer verilen hoparlörler iki adet olup her biri 2W yapıdadır. Hoparlör ses testinden maksimun 86 Db ses elde edilebiliyor. Öte yandan ürün 350 cd/m2 parlaklık değerine çıkabiliyor ve HDR modu bulunuyor. Cihazın güç tüketiminin ise 45W ile sınırlı olduğunu belirtmek gerekiyor.
Ürünün ayarlar menüsü için hazırlanan buton arka bölüme konumlandırılmış olup, bu bağlamda pek pratik değil. Öte yandan ayar menüsünün son derece detaylı bir şekilde hazırlandığını ve bunun yanında Türkçe dil seçeneğinin de bulunmakta olduğunu belirtelim. Ayar menüsünü kullanarak görünüm modları arasından seçim yapmanız da mümkün oluyor.
Sonuç
Yaptığımız incelemenin sonucuna değinecek olursak; Ürünün renk doygunluğu, yüksek çözünürlük desteği ve yenileme hızı değerleri gayet başarılı. Aynı zamanda G-Sync desteğine sahip olması en önemli artılarından biri olarak öne çıkıyor. 10 bit renk derinliği de güzel bir artı. Dahili hoparlör bulunması da yine bir avantaj olarak sağlayabilir. Öte yandan cihazın düz bir panelinin olması ve buna rağmen pivot özelliklerinin çok sınırlı kalması, portların arasında USB porta yer verilmemiş olması da iki önemli eksiklik olarak nitelendirilebilir ancak bunların sizin için ne kadar önemli olduğu da ürünü tercih ederken göz önüne almanız gereken bir durum.