Yazımızda Frances Elizabeth Allen’in teknoloji dünyasına ne gibi katkılar sağladığıyla ilgili olarak bilinmesi gerekenlere yer veriyoruz. İşte tüm ayrıntılar…
Bilgisayar bilimcisi Frances Elizabeth Allen 4 Ağustos 1932 tarihinde doğmuştur. Allen, derleyiciler üzerine iyileştirme çalışmalarında bulunmuş ve bu çalışmaları ile tanınır hale gelmiştir. 1959 yılında Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile Harvest projesine atanan Allen, bu projede Alpha programlama diliyle ilgili olarak çalışmalar sergiledi.
IBM’in Stretch-Harvest projesinin üç tasarımcısından biri konumunda idi ve projelerle ilgili derleyici optimizasyon ekibini yönetmiştir. Daha sonra ACS-1 (Gelişmiş Bilgisayar Sistemleri) projesine geçiş yapmıştır ve projeyle ilgili olarak Thomas J. Watson Araştırma Merkezi’nde çalışmıştır. Zamanla derleyicinin makinden ve dilden bağımsız bir şekilde optimizasyon bileşenini oluşturmuştur.
1966’da Program Optimizasyonu üzerine makale yazan Allen, böylece program optimizasyonuyla ilgili olarak yeni ufuklar açmıştır. 1970’lerde IBM tarafından üstlenilen prosedürel bir programlama dili olan PL/I’nın gelişmesi yönünde önemli katkılar sağlayan Allen, 1970 yılında kontrol akışı üzerine bir makale ortaya koydu. 1970-1971 yılları arasında izinli olarak New York Üniversitesi’nde görev aldı ve ardından birkaç yıl boyunca yardımcı profesör olarak çalıştı ve 1977’de de Stanford Üniversitesi’nde de görev yaptı.
1980-1995 yıllarında IBM’in paralel bilgi işlem alanında yaptığı çalışmaları yönetmiş olup, IBM’nin Blue Gene projesi yazılımının geliştirilmesi yönünde katkı sağlamıştır. 1989 yılına gelindiğinde IBM Fellow’a atanan ilk kadın olmuştur. Bilim dünyasına yaptığı katkılar sayesinde, özellikle otomatik paralelleştirme ve prosedürler arası analiz çalışmalarıyla tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır.