Bu içeriğimizde fotoğraf çekilen bir insanın gözlerinin neden kırmızı çıktığına değineceğiz. İşte detaylar…
Özellikle karanlık ortamlarda flaş yardımıyla çekim yapıldığı zaman gözler kırmızı renkte çıkabiliyor. İnsan gözünün içerisindeki üç tabakadan en dış kısımda bulunan tabaka gözü dış etkenlerden korumak için bulunmakta olup bu tabakanın içerisinde damarlar bulunuyor. Damarların işlevi göz bebeğinin büyüyüp küçülmesini sağlamak olup, az ışıklı ortamda ışığı yakalayabilmek için göz bebeği büyür ve çok ışığın bulunduğu ortamlarda küçülerek ışığın daha az algılanması mümkün olur.
Fotoğraf makinelerinin verdiği ışığın çok fazla olduğu ve kısa süreli olduğu için damar tabakanın işlevini yerine getirmede yavaş kalır ve göz bebeği küçülme fırsatı bulamadığı için göze vuran fazla ışık doğrudan retinaya gidip kılcal damarların ortaya çıkmasına ve böylece gözlerin kamerada kırmızı görünmesine neden olur.
Üreticiler günümüzde gelişmiş teknolojileri ile bu soruna büyük oranda çözüm bulmuştur. Örneğin ilk olarak flaş patlar ve göz uyarılır. Göz bebeği küçülme eğilimine geçtikten sonra ikinci flaş patlar ve fotoğraf da bu anda çekilir.
Fotoğraf makinesini mümkün olduğu uzak mesafede kullanmak gerekmektedir. Bu özellikle fotoğraf çekilen ortamın ışığını artırmak mümkün değilse fotoğraf kalitesinin daha iyi olması için gereklidir.