Elektronik Komponent Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Fahri Gün 07 Tem 2021 Teknoloji 716  0

Elektronik bileşenler doğru bir şekilde kullanılmadığında cihazlar çalışamaz. Elektronik komponent, cihazın alması gerektiği akımda elektrik almasını sağlayan devre sistemi olup, gelin detaylarına değinelim.

Elektronik eşyaların sayısı giderek daha da artıyor. Bu nedenle elektrik devresi ile çalışan alet sayısı da büyük oranda artmış durumda olup, cihazların her birinde elektronik komponent veya bilinen ismiyle elektronik bileşenler bulunmakta olup, elektronik komponent, cihazın tam olarak alması gerektiği akımda elektrik almasını sağlayan devre sistemi olarak öne çıkmaktadır.

Elektronik komponent, cihazın çalışmasına yardımcı olan devre sistemi olarak öne çıkar.  Bileşenler genel itibariyle alet içinde yer alan küçük bir kutuya yerleştirilip sonrasında cihaza bağlanır. Endüstriyel bir ürün olup soyut olan elektrik kavramlarından farklılık arz etmektedir.

İki temel komponent sınıfı bulunmakta. Bunlardan biri aktif, diğeri ise pasif bileşenler olup, her iki sınıf da farklı bileşenlerden oluşmaktadır.  Aktif bileşenler iki transistörlü olup, transistör direnci bir devreden diğerine atar. Transistör ile girişte yüksek olan akım çıkışta düşük olur. Voltaj kontrolü ve akım kontrolü özellikleri genelde transistör bulunduğu anlamına gelir.  Her şeyin oluşmasını sağlayan katot ışın tüpü de aktif elektronik komponent bileşenlerinden biri olarak kabul edilmekte olup, bileşen kontrolü elektron tabancası tarafından gerçekleştirilmektedir.

Pasif elektronik komponent ise devreye gerekli olan enerjiyi dengelemekle görevlidir. Direnç aktif bileşenlerin bozulmadan çalışmasını sağlayabilmek amacıyla akım sınırlayıcı görevini üstlenmektedir. İndüktör pasif bileşenlerden biri olup iki farklı akım türü DC ve AC akımlarının kontrolünü gerçekleştirmektedir. Diğer amacı da enerji depolamasını gerçekleştirerek manyetik bir alan oluşturabilmektir. Aktif bileşenlerin direkt devreye gönderdiği enerji yükünün ağır gelmesi nedeniyle pasif bileşen kondansatör elektrik yükünü depolar ve filtre devresi, voltaj regülatör, doğrultucu devresi gibi alanlarda kullanılır.

Elektronik komponent, elektrikle ilgili veya harici enerji ile çalışan tüm cihazlarda kullanılmaktadır. Cihazın türüne göre yapısının da değişkenlik  gösterebileceği elektronik komponent, genel itibariyle basit ancak çok önemli işlevler gerçekleştirmektedir.

Biyoteknoloji Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Diyot Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Fotoakustik Sonar Sistemi Hakkında Bilgiler
Akıllı Prizler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yorum Yapmayı Unutmayın :)