Bu içeriğimizde ekran yakalamanın ne olduğunu ve nasıl yapılabileceğini anlatıyoruz. İşte konuya ilişkin detaylar…
Ekran yakalama bilgisayar veya telefon ekranının kayıt altına alınması gibi işlevi yerine getiren yazılımsal fonksiyondur. Ekran yakalama yazılımları genel itibariyle o an ki ekranı kaydetmekte olup, bu kayıt esnasında herhangi bir sınırlandırma olmayıp ekranda gözüken her şey kaydedilir.
Dünya çapında Screenshot olarak da ifade edilen ekran yakalama eylemi, bilgisayar ve akıllı telefon kullanıcılarının en çok yararlandığı fonksiyonların başında geliyor. O an ki ekranın görüntüsünü almak, bir anı biriktirmek, fotoğraf çoğaltmak, delil almak, hatırlatıcı olarak bulundurmak gibi çok sayıda işe yarıyor. O an ekranda olan bitenin görüntüsünü almak için genelde akıllı telefonun ses kısma tuşu ile kapama tuşuna aynı anda basıp bırakmak yeterli oluyor. Bu işlem yapıldığında ekranda görüntü alındığına yönelik efekt ve bildirim çıkıyor. Aynı zamanda fotoğraf çekildiğine dair ses efekti de duyulabiliyor. Bilgisayar kullanıcılarının ise klavyelerinde yer alan Print Screen tuşuna basmaları gerekiyor. Ardından Paint veya farklı programlar yardımıyla fotoğrafı görüntüleyerek bilgisayarlarına kaydedebiliyorlar.
Ekran yakalama fonksiyonu, akıllı telefonlarda kaydettiği fotoğrafları genelde Screenshot isimli bir klasör içerisinde saklamaktadır. Kullanıcı dosya depolama alanından Screenshot bölümüne göz atarak kaydetmiş olduğu ekran görüntülerini görebilir. Ekran görüntüleri, kamera ile çekilen fotoğraflar kadar yer kaplamamaktadır. Genellikle çok daha düşük dosya boyutlarına sahip olmaktadırlar.
Ekran yakalama işlemi sadece fotoğraflar için değil videolar için de yapılabiliyor. Basit bir kayıt işleminin dışına çıkarak herhangi bir videoyu kolayca kaydedebilirsiniz. Böylece video indirme yazılımı seçme zorunluluğunuz da ortadan kalkacaktır. Video ekran yakalama özelliği sayesinde video indirme desteği bulunmayan bir internet sitesinden bile video kaydetme imkanınız olacaktır. Ancak bu durumun bazı telif hakkı ihlallerine neden olabileceğinin uyarısını da yapalım.