Bu yazımızda drone hususunda bilinmesi gereken unsurlara detaylı bir şekilde değiniyoruz. İşte ayrıntılar…
Drone ilk olarak askeri amaçlara uygun bir teknoloji olarak karşımıza çıksada zaman içerisinde gelişerek günümüzde gündelik hayatta da gördüğümüz cihazlardan oldu. İlk olarak drone cihazlarının ana unsurlarına değinecek olursak; Tasarım ve aerodinamik bakımından hava aygıtı olmanın gerektirdiği yapıları sunan drone cihazları, uçuş bilgisayarı, pervaneler, iletişim aygıtı v.b. tüm parçaları gövde üzerinde sabitlenmektedir. Söz konusu tasarımlar araçta kullanılacak olan motor sayısına göre değişkenlik göstermektedir.
Günümüzde piyasada en fazla quadcopterlerde H ve X diziminde konumlandırıldığını görmekteyiz. Drone cihazlarında gövde tasarımının simetrik yapıda olması önem arz etmektedir. Karbon fiber, plastik, alüminyum, peksi gibi malzemelerden oluşmaktadır.
Daha çok fırçasız DC motorlara yer verilmekte olan drone cihazlarında motorların pile bağlanabilmesi için ECS adında bir bağlantıya gereksinim duyulmakta olup, bu ismin açılımı Electronic Speed Control şeklinedir. Bir dronun olmazsa olmaz parçaları arasında kontrol kartı, kumanda ve alıcı yer almaktadır. Kontrol kartı bir ürünün adeta beyni olarak bilinir. Uçuşla ilgili olarak gereken verilerin toplanması açısından önem arz eder. Sensörlerden aldığı verileri kullanıp drone cihazının hareket etmesinde motorların hangi sürede ne kadar sürede çalışacağı hususuna karar vermektedir. Drone otonom olarak uçurulacaksa kontrol kartının üzerine kurulan işletim sistemi ile daha önce yazılan kodlar drone cihazına aktarılabilmektedir.
Drone cihazlarınca alıcı ve kumanda, dronu yöneten kişi ile gereken bağlantıları sağlamaktadır. Daha çok dört kanala sahip bir hava aracı kumandası olarak kullanılmaktadır. Drone için gereken gücü bataryalar sağlar. Uzun ömürlü lityum polimer pillerden seçilmektedir. Boyutlarına ve ağırlıklarına bağlı olarak drone hava uçuşu için enerji kapasiteleri de bulunmaktadır.
Drone ürünlerinin üzerinde pervaneler yer almakta olup, birbirinden ayrı olarak çalışabilen motorlarca hareket ettirilmektedir. Motorlar genel itibariyle havada durma için kullanılmakta olup bazen yönlendirme işlemi için de kullanılmaktadırlar.
Drone uçuşlarında Pitch, Roll ve Yaw olarak eksekler bulunmaktadır. Bu üç eksekte Pitch, yönlendirme yapılacaksa istenen yöndeki pervanelerin yavaşlamasını, zıt yöndeki pervanelerin hızlanmasını ortaya koyar ve bu sayede itki gücü sağlayıp ilerleme gerçekleştirilmiş olur. Roll ise drone ürününün sağa, sola dönüşü anlamına gelmekte olup, dönüşün istendiği bölgedeki pervaneler yavaşlayıp ters kanattaki pervaneler hızlandırılır. Yaw ise drone aygıtının kendi etrafında yapacağı dönüş hareketini fade etmektedir.
Drone Türleri
Temelde iki ana drone türü bulunmaktadır. Bunlar Tricopter ve Quadcopter lup, Tricopterler toplam üç farklı motora sahiptir. Çift haneli motor sayısı bulunmamaktadır ve motorlar bakımından simetrik yapıda değildir. Quadcopter ise drone sektöründe en çok görülen, en stabil modellerden biridir. Toplam 4 motoru vardır. X ve H düzeninde iki farklı gövde tasarımı kullanmaktadır. Hexacopterler ise toplam 6 motora sahip olup simetrik gövde tasarımı bulunur. Quadcopterlrer ile en büyük farkı kaldırma gücünden artış sağlanmasıdır.
Drone ile İha’nın Farkları
Drone ve İHA aslında beraber anılıyor ancak bazı farklılıklar vardır. İHA insansız uçak iken Drone uzaktan kumanda ile kontrol edilebilmekte olan hava aracıdır. İHA’lar keşif , haritalama v.b. için kullanılmaktadır. Drone ise önceden programlanan bilgisayar yazılımıyla veya uzaktan kumanda ile yönetilir.
Drone kullanım amaçları değişmektedir. Ulaşım için, saldırı için veya takip amaçlı olarak kullanılan drone cihazları bulunmaktadır. Bunun yanında özellikle son zamanlarda etkinlikler ve hobi amacıyla da kullanılan drone cihazlarının olduğu bilinmektedir.