İçeriğimize diyotun ne olduğuna değiniyor, Diyot hakkında bilinmesi gerekenlere ilişkin bilgiler veriyoruz.
Diyot terim olarak tek yönde akım geçirmekte olan yarı iletken devre elemanı anlamına gelir. Tek yönde kullanıldıklarından genelde doğrultma devrelerinde kullanılmaktadırlar.
Anot ve katot adında iki bacağı bulunan diyotun üzerinden akım yalnızca anottan katoda doğru iletilmektedir. Diyot’un P kutbuna Anot, N kutbuna ise katot denilmektedir. Diyot, N ve P maddelerinin bir araya gelmesinden meydana gelir. İki yarı iletkenin kesişiminin merkezinde ise Nötr bölge oluşmaktadır.
Diyotun iletime geçmesi, pozitif taraftan negatif tarağa yönelik pozitif voltaj uygulandığında iki nötr bölgenin kaybolması ve akımın pozitif kutuptan negatif kutba doğru akmaya başlamasıyla meydana gelir. Negatif kısımdan pozitif kısma doğru voltaj uygulandığındaysa nötr belge genişler ve akımın akmasına karşı direnç meydana getirir. Buna rağmen azda olsa akım akmaktadır ve buna sızıntı akımı, diğer adıyla ters polarma denilmektedir. Diyotlar uygulamalarda temel olarak doğrultmaç ve sinyal diyotları olarak ikiye ayrılmaktadır.
Sinyal Diyotlar
Yüksek frekansta çalışmaya karşı duyarlılığı bulunan, gerilimlerde ve düşük akımda çalışabilen devre elemanlarına sinyal diyotları denilir. Lojik devre elemanı veya radyo frekans devrelerinde sinyal ayırıcı şeklinde kullanılabilmektedir.
Doğrultmaç Diyot
Yüksek akımları taşımakta ve yüksek sert tepe gerilimlerine dayanabilmekte olan doğrultmaç diyotlar gün kaynaklarında AC akımlarını DC akımlarına çevirme görevini görürler ve genel itibariyle düşük frekanslı devrelerde kullanılmakta olduğuna şahit oluruz.
Diyot Çeşitleri
Kristal Diyot
Diyotlar kendi içerisinde çeşitlere ayrılır. Bunlardan biri kristal diyottur. Kristal diyot en eskidir ve en çok kullanılan diyot olarak bilinir. Nokta temaslı diyotlar şeklinde de isimlendirilmektedir. Küçük akımlar veyahut yüksek frekanslarda, dijital elektronik devrelerde, televizyonlarda ve radyolarda kullanılmaktadır.
Köprü Tipi Diyot
Bir diğer diyot ise köprü tipi diyottur. Dört kristal diyotun birbirine bağlanmasıyla elde edilmektedir. Dört bacaklı şekilde üretilmektedirler. Bacaklardan ikisi alternatif akıma bağlanmaktadır. Bir başka diyot ise zener diyotlardır. Bu diyotlar normal şartlarda kristal diyotlar ile aynı işi yaparken devreye ters bağlandığındaysa kırılma gerilimine kadar elektriği iletmemektedir. Kırılma gerilimi aşıldığı zaman da hızlıca akımı geçirmekte ve iletime devam etmektedir.
Işık Yayan Diyot
Elektriksel enerjiyi ışık enerjisine dönüştürmekte olan özel katkı maddeli PN diyotlarına ışık yayan diyotlar denilmektedir. Genel olarak SSL ve LED olarak adlandırılmaktadırlar.
Tünel Diyot
Hızlı yapıya sahip olan yarı iletken diyot türlerinden tünel diyotlar, kuantum mekanik etkisine sahiptir. Yüksek frekans uygulamalarında kullanılmaktadırlar.