Üniversite sınavının ilk aşaması bitti ve kaldı ikinci aşama. Bu noktada herkese şimdiden başarılar diliyoruz ve bu yazımızda Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi gibi İİBF içinde yer alan siyasal bölümlerden kısaca bahsetmek istiyoruz…
Öncelikle YÖK’e yapılan başvurularla birbirine benzer bölümlerin denk olduğuna ilişkin belge alınabildiğini unutmayın. Örneğin Siyaset Bilimi mezunu olduğunuzda, gerekli evraklarla başvuru sonrası Uluslararası İlişkiler ya da Kamu Yönetimi mezunu gibi kabul edilebilirsiniz.
Bu bölümlerin ortak alan dersleri genel olarak ekonomi, hukuk, siyaset üstüne şekillenmiş durumda. İlk yılın ardından yavaş yavaş alana ilişkin özel konulara giriş yapılıyor. Uluslararası İlişkiler öğrencisi alanıyla ilgili kuramları, bu kuramların uyarlamalarını, dünya siyasetini daha yakından tanıma fırsatına sahip olurken; Kamu Yönetimi öğrencisi yerel yönetimlerle ilgili mevzuata vakıf olabilecek kapasiteye erişiyor.
Bölüm mezunları akademisyenlik dışında sözleşmeli subaylığa adım atabilir; ancak doğrudan alanlarıyla ilgili meslekler de mevcut. Örneğin hemen her Uluslararası İlişkiler mezununun hayali Dış İşleri Bakanlığı’na girmek iken, Kamu Yönetimi mezunu için kaymakamlık ideal bir seçenek oluyor. Diğer yandan idari hakimlik şansları da bulunuyor.
Tüm bu bölümlerde en az bir yabancı dil bilmek ve bunu ileride sınavla (YDS gibi) teyit edebilmek iş arayışında büyük bir etken. Lisans eğitimi sürerken, en azından yaz tatilinde Work & Travel deneyimi kazanmak ya da Mevlana gibi değişim programlarına katılmakta oldukça doğru bir tercih olacaktır. Ayrıca alanla ilgili deneyim kazandıracak bir işe girip çalışmakta düşünülebilir. Örneğin yaz tatili boyunca, alanla ilgili bir işe girmek, ileride özgeçmiş (CV) yazımında bir artı olarak değerlendirilecektir.