Biyoteknoloji teriminin anlamına, biyoteknoloji kullanım alanlarına ilişkin bilinmesi gerekenlere yer veriyoruz. İşte konuya ilişkin detaylar…
Önceden tarım faaliyetlerinde günümüzde olduğu gibi teknik yöntemler yer almamaktaydı. Örneğin önceden bir sebze veya meyve alındığı zaman içinde kurt olma ihtimali fazla iken günümüzde bu oldukça düşük bir ihtimaldir. Bunu sağlayan temel unsur ise biyoteknolojinin kullanımıdır.
Biyoteknoloji genel olarak insan hayatını kolaylaştırmak ve üretimi daha verimli bir hale getirebilmek için kullanılmaktadır. Organizmaların, sistemlerin ve canlı süreçlerin kullanılmasıyla mümkün olan biyoloji alanı olan biyoteknoloji; Nanoteknoloji, genetik mühendisliği, biyomühendislik, moleküler biyoloji, biyonik ile bir arada çalışabilmektedir. Biyoteknolojinin ortaya çıkardığı temel süreçler canlı organizmalarının doğal yapılarında kullanılıp yeni canlı organizmaları yetiştirebilir.
Biyoteknoloji ile doğal kaynaklar daha verimli kullanılır ve çevresel olumsuz etkiler azaltılır. Aynı zamanda hastalıkların tedavisinde de kullanılabilir. Biyoteknoloji yanlış ellerde ise oldukça kötü sonuçlara yol açabilir. Emriyonik kök hücre, klonlama gibi yasak olan düzenlemeler bulunmaktadır. Anı zamanda biyoteknolojik çalışmalarla tehlikeli silahlar üretilmesi de yasak durumdadır ve bu hususun iyi denetlenmesi şarttır.
Biyoteknoloji alanının kendi içerisinde bazı seviyeleri bulunmaktadır. Örneğin yeşil biyoteknoloji, haşerelere karşı dayanıklı olan tarımsal ürünlerin ortaya çıkarılmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda hastalıklara karşı hayvanların daha dayanıklı hale getirilmesi gibi çalışmaları kapsamaktadır. Verebileceğimiz bir diğer örnek ise kırmızı biyoteknoloji olup, kök hücreleri kullanıp organizmaların yeni ilaçlar üretmesini sağlayabilmek ve hasarlı olan insan dokularını yenilemek gibi çalışmalar olarak karşımıza çıkar.
Modern biyoteknoloji günümüzde ilaç endüstrisinde hastaların tedavi edilmesi amacıyla, gıda endüstrisinde günlük beslenme planlarının yardımcı olunması ve takviye edici gıdalar üretilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bitkilerin ve tarımsal mahsüllerin biyoteknoloji sayesinde hem hava koşullarına hem de haşere gibi olumsuz faktörlere karşı dayanıklı olması sağlanır.