Biyodizel Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Fahri Gün 04 Eyl 2024 Teknoloji 65  0

İçeriğimizde biyodizel ile ilgili olarak bilinmesi gereken unsurlara değiniyoruz. İşte biyodizelle ilgili ayrıntılar…

Hammaddesi yağ olan biyodizelin üretimi, bitkisel kaynaklı olarak kanola, pamuk, zeytin, soya ve mısırın değerlendirilmesiyle ortaya çıkarılabilmekte, bunun yanı sıra hayvansal kaynaklı da olabilmektedir.

Biyodizel yağların bilinçsizce boşaltımının engellenmesi gerekmektedir çünkü bilinçsiz boşaltım nedeniyle kanalizasyon sistemlerinde tıkanma meydana gelir ve 1 litre yağ dahi sularımızı kirletir. Bu da canlıların yaşam hakkının elinden alınması, su ve toprağın çok kirlenmesi anlamına gelir. Türkiye’de günde 380 bin ton kadar atık yağ oluştuğu tahmin edilmektedir. Bu da bir aylık, bir yıllık süreler olarak hesaplandığında çok ciddi rakamlar anlamına gelir.

Biyodizel içeriği, dizel oranına göre isimlendirilmektedir. Mesela x miktarda biyodizelin 100-X miktarda dizel içermekte olan içeriğinin adı B(X) şeklinde isimlendirilir. Yüzde 20 biyodizel ve yüzde 80 dizel içermekte olan ürün B20 şeklinde isimlendirilmektedir. Bitkisel yağlar günümüzde sabun, boya sanayilerinde, özellikle de yem sanayisinde yaygındır. Türkiye’de bitkisel yağ üretimi çok yaygın olmasına rağmen halen 1 milyon tondan fazla bir açık bulunduğu bilinmektedir. Bu açık da diğer ülkelerden ithalat yapılarak giderilmektedir.

Günümüzde kişi başı yıllık bitkisel yağ tüketimi 20 litre seviyesindedir. Bu yağlar özellikle fast food zincirlerinde patates kızartması gibi besinlerden alınmaktadır. Fast food zincirleri günümüzde çok yaygındır ve ciddi anlamda kızartmalık yağ atığı oluşturmaktadırlar. Bununla ilgili olarak belediyelerin, restoranların atıkları nasıl değerlendirdiği konusuna ayrıca dikkat etmesi gerekmektedir. Günümüzde bitkisel yağ atıklarının en yakında bulunan biyodizel üretim tesisine gönderilmesi gerekir. Söz konusu atık yağlar tekrar işlenerek geri dönüştürülmekte ve sabun, hayvan yemi olarak endüstriye geri kazandırılmaktadır.

Petrol türevi olan dizele nazaran daha uzun bir yapıda olan ve bu yüzden yanması da zorlaşan biyodizelin akışkanlığa gösterdiği direnç ise petrol türevi olan dizele nazaran daha fazladır. Biyodizel üretiminde en çok kullanılan ürünün ise atık yağlar olduğunu da belirtmek gerekmektedir.

Huawei Mate XT Ultimate Design Resmen Tanıtıldı!
Otonom Araç Teknolojisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Mors Kodu Hakkında Bilgiler
Teknolojik Tekillik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yorum Yapmayı Unutmayın :)