Audi Quattro AWD Teknolojisi Hakkında Bilgiler

Audi Quattro AWD Teknolojisi Hakkında Bilgiler

Fahri Gün 17 Ağu 2024 Teknoloji 76  0

Yazımızda Audi Quattro AWD teknolojisiyle ilgili hususlara değiniyor, Quattro teknolojisine dair bilgilere yer veriyoruz.

Otomotiv dünyasının popüler markalarından Audi’nin Quattro teknolojisiyle ilgili bilinmesi gerekenler bulunmaktadır. Çıktığı dönemde ilk olarak tam zamanlı dört çeker sistemi şeklinde yer alan Quattro, 1980’li yıllardan günümüze kadar gelişerek gelmiştir.

Bir aksın ucunda yer alan tekerlekler kontrolden çıkıp araç kayar ise tork yönlendirmeli merkezi diferansiyel aracılığı ile otomatik bir şekilde diğer aksa yönlendirilmektedir. Aracın şasisinin orta bölümünde bulunan kilitli diferansiyel seyir halinde iken tork dağılımı diğer akşamlara belirli oranda aktarılmaktadır.

Quattro teknolojisinde %40 ön aksa, %60 oranında da arka aksa tork dağıtılmaktadır. Fakat tork dağılım oranı sabit olmayıp araç seyir halinde iken zeminin koşullarına göre değişmek üzere tork dağılım oranları değişiklik gösterebilmektedir. Bu sayede değişen tork oranlarıyla araç daha iyi tutunma sağlayıp sekteye uğramaksızın hareket edebilmektedir.

Quattro AWD ilk sunulduğu zaman tork ön ve arka tekerler arasında dağılmak için üç farklı diferansiyelden yararlanılmıştır. Sürücü söz konusu sistemle vakum operasyonlu anahtar vasıtası ile ön ve arka diferansiyelleri kilitleyebilmek için merkezi diferansiyeli kilitlemekte idi ve bu sayede virajlarda araç kayma yaşamaksızın aynı hızda dönebilmekte idi. Arka diferansiyelin kilitlenmesi ile birlikte kaygan zeminlerde veyahut çekiş sıkıntısı yaşamakta olan yüzeylerde hareketi sağlamakta olan tekerleklere eşit miktarda güç aktarımı olmaktadır ve bu sayede aracın her koşulda zemine tutunması üst sınırlara taşınmaktadır.

Quattro teknolojisine yönelik ilk büyük güncelleme Torsendir. Söz konusu değişiklik gücün otomatik olarak yarı yarıya bölünüp ön ve arka tekerlere dağıtılmasına ilişkin idi. Torsen diferansiyeline günümüzde büyük araçlarda hala yer verilebilmektedir.

Modern Quattro sistemi üç diferansiyelli olan önceki sistemlerle benzer yapıda çalışmakta olup, torku, çekiş ve denge kontrolü, bunun yanı sıra tekerlek sensörleri, yalpa sensörleri, direksiyon açısı sensörleri, ağrılık sensörlerine göre tekerleklere dağıtım sağlanır. Önden arkaya %50’a %60 varsayılan güç dağıtımı sunmaktadır. Ön tekerleklere %70’e kadar veyahut bir aracın arkadaki gücünün %85’ine kadar güç sağlayabilmektedir. Bunun yanı sıra elektronik tekerlek seçici tork kontrolüyle her bir tekerin tek tek frenlemesiyle aracın çekiş kuvvetine yardımcı olunmaktadır. Tork denge kontrolü akıllı bir yazılım fonksiyonu vasıtası ile sağlanmaktadır.

Etiketler: , ,
Huawei Mate XT Ultimate Design Resmen Tanıtıldı!
Otonom Araç Teknolojisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Biyodizel Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Mors Kodu Hakkında Bilgiler

Yorum Yapmayı Unutmayın :)