Arduino Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Fahri Gün 25 Eki 2022 Bilgisayar 507  0

Bu yazımızda Ardunio terimiyle ilgili olarak bilinmesi gereken hususlara değinmekteyiz. İşte Arduino hakkında yarıntılar…

Kendin yap projelerinde kullanılmakta olan Arduino özellikle de elektroniğe ve yazılıma ilgi duyan kişilerce merak edilmekte olan bir terimdir.

Processing / Wiriting dilinin benzerini içermekte olan geliştirme ortamı bulunan programlama platformu olan Arduino, her türlü işlev için özelleştirilebilen bir mini bilgisayardır. Arduino tek başına çalışabilmekte ve aynı zamanda diğer bilgisayarlara bağlanarak da programlanabilmektedir.

Çoğu kendin yap projesinde yer verilen Arduino, kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Bootloader pogramıyla geldiğinde ekstra bir programlayıcıya da ihtiyaç duymamaktadır.  Piyasada özelliklerine göre değişmekte olan pek çok Arduino modelinin bulunduğunu da ifade etmek gerekmektedir.

İnteraktif projeler ortaya koyabilmek için sıklıkla yararlanılan Arduino, robotik, yazılım, elektronik projelerinde kompakt tasarımı ve geliştirilebilir donanımı sayesinde öne çıkar. Özellikle de robotik alanındaki projelerde sıkça karşımıza çıkmakta olan Arduino, yazılım ve sensör desteği sağlandığında ortamın sıcaklığını ölçüp telefonunuza aktaran bir proje olarak v.b. pek çok proje için geliştirilebilir.

Arduino Çeşitleri

Nano

ATmega328P mikrodenetleyiciye sahip olan Arduino Nano, 5 ile çalışabilir. Braedboard veya küçük projeler için oldukça kullanışlı olduğu bilinmektedir. Mini-B USB kablosu ile kolayca programlama yapmak mümkündür.

UNO R3

6 analog, 14 dijital giriş çıkışa sahiptir. USB bağlantısı kullanılarak rahatlıkla programlama yapılmasına imkan tanır. Küçük boyutlu projelerde ve giriş projelerinde yaygın olarak yer verilir. 16 MHz kristal olisatör bulunan mikro denetleyici, ISP başlığı 3.v3 ile çalışmaktadır.

Leonardo R3

Özellikle başlangıç seti olarak sıkça yer verilen Arduino, UNO R3’e nazaran daha etkin bir işlemciye sahiptir. 12 analog girişe, 7PMW çıkışa sahip olan mikrodenetleyici ikinci bir işlemciye gereksinim olmadan haberleşme işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.

Arduino kullanılarak çizgi izleyen robot projesi kullanılabilmekte olup, çizgi izleme robotu parçalarını dışarıda temin edip kendinizin de bu projeyi sıfırdan yapabilmeniz mümkündür. Bu gibi projelerde kompakt tasarımın korunması için Ardunio Nano önerilmektedir. Bunun yanında Arduino bir gece lambası projesi için de kullanılabilir. Elektrik-elektronik parçalara olan bilgileri artırmaya imkan tanımaktadır. Gece olduğunda ve LDR artık ışık almadığında, Arduino bir anahtar gibi davranarak gece lambasını otomatik olarak yakabilmektedir.

Etiketler: ,
Low Level ve High Level Programlama Dilleri Arasındaki Farklar
Windows 11 Copilot özelliği otomatik olarak çalışması için tekrar teste alındı
Monster Markut M7 V6.2.4 incelemesi
Laptop Klavyesi Temizlemenin Püf Noktaları

Yorum Yapmayı Unutmayın :)