Amper birimi elektrik sistemleri hususunda en önemli ögelerden biri olup yeni yazımızda Amper hesaplama ile alakalı olarak bilgiler veriyoruz.
Amper birim zamanda geçen elektrik akımını ifade etmekte olup akım şiddeti birimi anlamına gelmektedir. Andre Marie Ampere tarafından isimlendirilen bu ölçü birimi kısaca A harfi ile gösterilmekte olup, temel formüller ile kolayca hesaplanabilmektedir.
Amper hesaplama işlemi için akımın yer aldığı elektrik devresinin volt ve watt değerlerini bilmeniz gerekmektedir. Bu değerlerin bilinmesi amper hesaplarının kolayca yapılabilmesini sağlamaktadır. Watt ve volt değerleri devrenin güç kaynağı üzerinde bulunmaktadır. Ardından bu değerlerle fizikçiler tarafından belirlenen formülleri kullanıp ampermetre gibi teknolojik aletler ve internet siteleri aracılığıyla kolayca hesaplanabilmektedir.
Watt bir güç birimi olup formüllerde P harfiyle gösterilir ancak sembolü W’dir. Mesela ampulün watt değeri arttığında parlaklığı da aynı seviyede artar. Volt ise V olarak sembolize edilmekte olup, anlamı elektrikte potansiyel farkıdır. Örneğin duvar prizleri 220 – 240 Volt arasındadır.
Amper Birimi Hesaplama Formülü :
Amper birimi hesaplarken amper = watt / volt formülünü kullanabilirsiniz. Güç birimini temsil etmekte olan watt değeri ve devredeki gerilimi temsil eden volt değerine bölündüğünde çıkan amper, I = P / V şeklinde hesaplanmaktadır. Örneğin watt değeri 50 ise volt değeri 25 ise bu halde amper = 50 / 25 formülü uygulandığında amper sonucu 2 olarak çıkmakta olup 2A anlamına gelir.