Akıllı Telefon Bataryalarının Patlama Nedenleri

Fahri Gün 24 Ara 2020 Mobil 533  0

Yeni yazımızda akıllı telefon bataryalarının neden patladığı konusunda bir rehber makale hazırladık. İşte akıllı telefon bataryalarının patlama nedenleri..


Galaxy Note 7 hadisesinin ardından tüm akıllı telefon, akıllı saat, tablet gibi cihazlarda kullanıcıların en büyük sorunu bataryalarda meydana gelen patlama olmuştu. Akıllı telefon bataryalarının patlaması sorunu hala devam ediyor ve pek çok cihazda görülebiliyor. Peki ya akıllı telefon bataryası neden patlar? Akıllı telefon batarya patlamalarına pek çok sorun neden olabilir. Bunlardan bazılarını aşağıda sizler için açıkladık.


Üretim sırasında yaşanan hatalar


Üretim süreci esnasında Galaxy Note 7 örneğinde olduğu gibi sorunlar yaşanabilir. Örneğin Galay Note 7 telefonunda tabaka ezilmesi sonucu birbirine değen elektrotlar kısa devre oluşturuyor. Pil içerisinde bulunan kimyasal maddelerin reaksiyonu hızlanmakta olup bir süre sonra da batarya patlıyor. Yani bunun gibi üretim sürecinde meydana gelen ufak hatalar bataryanın patlamasına neden oluyor. Aynı zamanda cihazın tasarım açısından daha ince ve zarif yapılması için uğraşılırken bataryadan ödün verilebiliyor ve bu ödün pahalıya patlayabiliyor. Yani tasarımın batarya sağlığına uygun olarak dizayn edilmesi epey önem taşıyor. Bir bataryanın ufak olmasına rağmen çok fazla enerji kapasitesine sahip olması telefon patlamalarını daha da tehlikeli bir hale getiriyor.


Bataryanın şişmesi


Telefon bataryası aşırı şarj edildiğinde veya 0 derecenin altında şart edildiğinde lityum metali negatif elektrot üzerinde birikip ısınıyor ve sonunda patlama kaçınılmaz hale geliyor. Aşırı şarj etme sorunu günümüz telefonlarında yazılımsal olarak çözülmüş olsada yine de tedbirli olmakta yarar var. Özellikle replika telefonlarda yazılım desteklerinin sunulmadığı göz önüne alınırsa riskin o telefonlar için hala geçerli olduğunu belirtmek gerekiyor.


Şarj cihazı


Batarya patlama sorunu şarj cihazı kaynaklı olarak da meydana gelebilir. Lityum iyon pillerin belirli bir enerji muhafaza etme kapasitesi bulunmakta olup akım gücünün belirsiz olduğu şarj cihazı bataryaya zarar verir. Aynı zamanda hızlı şarj desteği olmayan bir telefonu hızlı şarj cihazı ile şarj etmeye çalışmak da bataryanın bozulmasına hatta patlamasına sebep olabilir.

Etiketler:
Xiaomi Redmi 14R Telefonu Resmi Olarak Tanıtıldı
Android Telefondan Outlook Aracılığıyla Fotoğraf Gönderme Rehberi
WhatsApp Sohbet Kilitleme Rehberi
Hoparlör Temizliği Yapma Rehberi

Yorum Yapmayı Unutmayın :)