Hazırlamış olduğumuz yeni içeriğimizde 4D baskı sistemine ilişkin olarak bilgiler veriyor, 4D baskı teknolojisine değiniyoruz.
Günümüzde 3D baskı teknolojisinin uzun yıllardır kullanılmakta olduğu bilinmektedir. Fakat artık 4D baskı teknolojisi konuşulmakta olup, 3D baskı ile üç boyutlu nesneler üretilirken elektrik, manyetik alan, ısı, su gibi malzemeler de 4D baskı ile şekil verme amacıyla kullanılabiliyor.
4D baskı teknolojisi kapsam olarak yumuşak robotlara, ilginç manevralar yapabilen biyomedikal cihazlara v.b. unsurlara kadar kapsamlı bir yapıda yer alıyor. TED profesörü Skylar Tibbits tarafından Şubat 2013’te MIT Konferansı’nda yaptığı konuşma sırasında ortaya atılan 4D baskı teknolojisi, zaman içerisinde konuşuldu ve geliştirildi.
Günümüzde 4D baskı kategorisine yapılan yatırımlar olduğu bilinmekte olup, geniş bir malzeme yelpazesinin olması hayal gücünün de sınırlarının zorlanmasını sağlıyor. 4D baskı süreci, üç boyutlu basılı nesnenin ışık, sıcaklık v.b. çevresel uyaranlar ile harici bir enerji girdisinin de etkisi ile kendisini başka bir yapıya dönüştürdüğü bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Binevi 3D baskıya eklenen dördüncü boyut olarak kendisini göstermektedir.
4D baskı ile hesaplamalı katlama yolu kullanılarak yazıcılardan daha büyük nesnelerin tek parça halinde çıkarılmasına imkan tanınırken, şekil de değiştirip küçülüp açılabilme yeteneği bulunduğundan yeni formların oluşturulması çok daha kolay bir hale geliyor.
4D teknolojisinin en büyük nimetlerinden biri sağlık tarafında karşımıza çıkıyor. Çünkü kendi kendine değişim ve uyum sağlayabilecek implantlar sayesinde cerrahi müdahaleler ile insan vücudunda kullanılabilmeleri mümkün oluyor. Bunun yeni sıra kendi kendini monte edebilen ev eşyaları, yoldaki bozuklukları şekil değiştirip kendi kendine düzelten malzemeler, modellerin ve işlevlerini değiştiren giysi veya ayakkabılar gibi çok farklı işlevleri de gözler önüne sermek mümkün oluyor.